La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, serà a Barcelona aquesta primera setmana de maig per rebre el premi a la Construcció Europea del Cercle d’Economia. L'encarregat de lliurar el guardó a la presidenta de la Comissió serà el president del Cercle, Javier Faus, divendres 6 de maig, en una sessió on estarà present el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui clausurarà les jornades. Amb aquest premi, Von der Leyen recollirà el testimoni de Mario Draghi, actual primer ministre italià i expresident del Banc Central Europeu, que va ser el guardonat en la primera edició del premi, que es va entregar durant la Reunió Cercle d’Economia de l'any passat.

Von der Leyen no serà l'única novetat d'última hora a la reunió del Cercle, ja que enguany també tindrem a Raquel Sánchez, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que participarà en la taula rodona de “Talent Femení en la IV Revolució Industrial” que serà el pròxim divendres. Alhora, però, per motius d'agenda, la vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, participarà de manera telemàtica a les jornades el dijous 5 de maig i no pas el dia 4, tal com estava previst en un inici.

Unes jornades marcades per la guerra i la crisi energètica

Von der Leyen serà partícip d'unes jornades que, enguany, estaran fortament marcades per la situació geopolítica a Europa i més concretament per la guerra a Ucraïna i la crisi energètica que ha provocat, on també hi seran el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, o els presidents de les principals energètiques del país, Josu Jon Imaz (Repsol), José Bogas (Endesa) i Antonio Llardén (Enagás). A més, també tindrem la presència de diversos ministres del govern espanyol com la vicepresidenta Teresa Ribera, o el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, el líder de l'oposició a Espanya, Alberto Núñez Feijóo, o els presidents de grans empreses de l'Ibex com José Ignacio Goirigolzarri (CaixaBank), José María Álvarez-Pallete (Telefónica) o Tobías Martínez (Cellnex), entre d'altres. 

A més, aprofitant la presència dels líders dels dos grans partits espanyols, el Cercle d'Economia va presentar el passat dijous la nota d'opinió prèvia a les jornades centrant-se en dos grans temes, la crisi geopolítica que està vivint actualment Europa després de l'esclat de la guerra a Ucraïna i en la reclamació de més pactes d'Estat a Espanya, entre PP i PSOE, una circumstància que tal com va recordar el president del Cercle, Javier Faus, fa quasi dues dècades que no es produeix.

Sobre els pactes d'Estat, la nota d'opinió del Cercle assegura que cal salvaguardar la pau social a Espanya "mitjançant la generalització d’una sèrie de pactes d’Estat que afectin l’energia, les rendes, la política fiscal i laboral i l’estat del benestar, i també la seguretat i la defensa". En aquest sentit, el Cercle demana no oblidar "que la societat espanyola, en particular, està greument tensada per corrents de malestar i crispació que expliquen l’avanç dels populismes i la polarització política, cosa que cal relacionar directament amb l’erosió del benestar i seguretat per culpa no tan sols de la pandèmia, sinó també de les nombroses crisis que la societat catalana i espanyola suporta des del 2008".