La plataforma Aturem els Jocs Olímpics ja no està sola en la seva lluita contra les Olimpíades d’Hivern. Aquest dijous s’ha llegit un manifest davant l’Ajuntament de Barcelona per mostrar que la plataforma compta amb el suport de cinquanta entitats de l’àrea metropolitana de la capital catalana per frenar aquest projecte als Pirineus. L’encarregada de llegir el manifest ha estat Tini Cruzado, del Sindicat de Llogateres. Així doncs, ha fet una crida a manifestar-se el pròxim diumenge 15 de maig a Puigcerdà, per tal de protestar contra una “economia de macroprojectes i macroesdeveniments, que trinxen el territori i els barris i agreugen el monocultiu i la massificació turística”. “Només beneficien les elits econòmiques”, ha afegit Cruzado en la lectura del comunicat. 

El text també posa de manifest que aquests Jocs “no responen als requeriments del territori, sinó als interessos dels lobbys que fa dècades que es beneficien dels macroesdeveniments i grans infraestructures com a model de negoci, sempre finançats amb fons públics”. “Aquesta recepta ignora les necessitats reals de la ciutadania, accelera els processos de gentrificació i expulsió del veïnat dels barris i destrueix els ecosistemes”, ha apuntat també Cruzado. Una de les queixes més repetides de la plataforma Stop JJOO és que “el futur dels Pirineus no es pot decidir des dels despatxos de Barcelona”. Així ho recollia el manifest llegit aquest dijous, a més de lamentar que “s’utilitzi el nom de Barcelona com a marca per vendre millor un producte de la indústria turística al sector immobiliari”.

 

El portaveu d’Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, ha fet també unes declaracions en les quals ha demanat “diversificar l’economia dels Pirineus”, i això, segons ell, passa per enfortir més la ramaderia que no pas organitzar-hi uns Jocs d’Hivern. Ha denunciat també “l’opacitat” que envolta aquesta candidatura olímpica, així com el fet que la candidatura s’impulsi en un moment “d’emergència climàtica”. “Cap càrrec públic té informació sobre el projecte”, ha assegurat el portaveu d’aquesta plataforma contrària a la celebració d’unes Olimpíades hivernals al Pirineu. Així mateix, ha assegurat que fer un referèndum sobre aquesta qüestió té algun element de trampa, ja que “no es pot anar a votar sense tenir la informació” necessària per fer-ho. Dit això, ha assegurat que la seva plataforma organitzarà al llarg del territori actes i xerrades per fer campanya en contra dels Jocs d’Hivern.

IMG 9062
Bernat Lavaquiol, portaveu d'Stop JJOO

Una cinquantena d’entitats

Fins a 49 entitats han signat aquest manifest. Les més destacades que apareixen al final d’aquest manifest són la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), el Sindicat de Llogateres, Ecologistes en Acció i la plataforma Zeroport, a més de la CUP Barcelona, Fridays for Future, Iaioflautes, la Intersindical i Lafede.cat, així com diverses associacions en favor d’un habitatge digne.