El conseller d'Educació, Cultura i Esport de l'Aragó, Felipe Faci, ha plantejat formalment al Comitè Olímpic Espanyol (COE) que les modalitats d'esquí alpí i d'esquí de fons així com l'snowboard i l'esquí acrobàtic es reparteixin amb Catalunya i les acullin les dues autonomies. Segons l'acord subscrit per la Generalitat amb el COE i que l'Aragó no accepta, l'esquí alpí es faria íntegrament a La Molina-Masella i l'esquí acrobàtic i l'snowboard a Baqueira Beret. L'esquí de fons correspon a l'Aragó i es faria a Candanchú. El govern aragonès vol que les dues autonomies comparteixin aquestes modalitats. "Hem presentat una proposta equilibrada, equitativa, que beneficia ambdues parts i garanteix la representació de tot el territori", ha dit.

Faci ha posat com a exemple per al repartiment "equitatiu" que, en el cas de l'esquí alpí, se celebri la modalitat femenina a una regió i la masculina a l'altra. El conseller ha esperat que hi hagi acord sobre la seva proposta. A partir d'aquí, Faci ha dit que serà el COE qui decideixi "com s'organitza" per assolir-lo. Així ho ha traslladat el socialista al president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, en una reunió per presentar la proposta alternativa del govern aragonès per a la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern de 2030. Dimarts, amb aquesta reunió a l'horitzó, el president Pere Aragonès va advertir en roda de premsa que no permetria la modificació de les seus, descartant així cedir a l'Aragó alguna de les proves. Amb tot, Faci ha agraït la "receptivitat del president del COE, assegurant que la reunió ha estat "amable i constructiva". A més, ha posat damunt la taula una altra reunió per explicar més detalladament la proposta. 

A la sortida de la reunió, ha lamentat que "Catalunya té tot el territori representat, a l'Aragó no", quelcom que esmena el seu pla, amb la intenció "que tots els valls del Pirineu aragonès, totes les estacions d'esquí, tinguin protagonisme en aquesta candidatura. El mateix que té Catalunya". Segons l'Aragó, la proposta acordada entre la Generalitat i el COE, "no garanteix la igualtat". Fa menys d'una setmana el COE es va reunir amb la Generalitat i va donar per "validada" la proposta "acordada" pels Jocs d'hivern. L'Aragó no hi va assistir i es va despenjar de l'acord. El govern presidit per Javier Lambán va considerar que la candidatura no té en compte "la importància real" de la seva comunitat, ja que no veu "equilibrat" el repartiment de proves.

La proposta actual 

En contra del que defensa l'Aragó, des de la Generalitat, el president  repetia dimarts que no estan disposats a modificar "de cap manera" el repartiment de les proves. Així, defensa l'acord tècnic assolit amb el govern espanyol i el COE i manté que qui s'ha desmarcat és l'Aragó. La proposta actual, que no té l'aval aragonès, estableix que a Catalunya es facin les proves d'esquí alpí, descens i eslàlom (La Molina-Masella), Snowboard Freestyle (Baqueira Beret) i l'esquí de muntanya a Boí Taüll. A més l'hoquei gel es disputaria a Barcelona.

A l'Aragó tindrien lloc les modalitats de biatló i esquí de fons (Candanchú), patinatge artístic i patinatge de velocitat curta i llarga. Concretament, Saragossa acollirà el patinatge i el cúrling es faria des de Jaca.

Les amenaces de Lambán 

El president d'Aragó, Javier Lambán, ha desafiat aquesta setmana el Comitè Olímpic Espanyol a triar entre Catalunya o l'Aragó per fer els Jocs Olímpics d'hivern si Aragonès, "s'entossudeix" a no fer canvis en la primera proposta de la candidatura. Ha exigit al president que sigui "més empàtic i més comprensiu" respecte de les aspiracions de la comunitat aragonesa: "Ja hem de tenir molta paciència amb els amics catalans amb les seves consultes i referèndums i no acceptarem cap desequilibri". El president d'Aragó avisava dimarts que si Catalunya no accepta cap canvi, plantejarien la seva pròpia proposta de celebrar els Jocs d'hivern "íntegrament a l'Aragó" i que llavors el COE "haurà d'escollir". De moment, el pla Lambán es limita a compartir les proves més desitjades.