Quan falten 48 hores perquè comencin les eleccions al Parlament de Catalunya, el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, ha augurat que el 14-F "serà una jornada plenament normal". Segons ha explicat en una entrevista a TV3, i segons les dades del seu Departament, el 99,9% de les meses electorals tenen el nombre de membres garantit. D'aquestes, el 66% compten amb els nou membres. De les 10 meses que no es poden garantir, algunes són perquè encara no han facilitat les dades a la Generalitat i, per tant, s'espera que en siguin menys. "És un escenari molt favorable", ha afirmat per tot plegat el conseller.

Solé també ha confirmat que un 26% dels membres de les meses, unes 25.000 persones, ja s'han fet els tests d'antígens i avui és quan se'n faran més, uns 50.000. El conseller ha fet una crida a totes aquelles persones que els hagi tocat, hagin rebut o no un SMS, que es dirigeixin al seu CAP per fer-se les proves.

prova PCR membre mesa - acn

Imatge: Els tests als membres de les meses / ACN

Més de 30.000 persones ja han presentat excuses a les juntes electorals de zona per no anar a les meses, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Com a mínim s'han presentat 30.631 sol·licituds, que suposen més d'un 37% dels més de 82.000 membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans, tot i que es poden presentar excuses fins a aquest divendres i no totes les juntes electorals de zona tenen actualitzades les seves dades.

Les flexibilitzacions de la JEC

Com a mesures excepcionals, Solé ha recordat que la JEC ha aprovat permetre que les meses es puguin col·locar a l'exterior i que els suplents es puguin moure de col·legis electorals en cas que en un altre faltin membres. Per això, ha demanat als suplents que no marxin fins que la JEC els confirmi que poden fer-ho, que serà, com a màxim, a les deu del matí.

En aquest sentit, el republicà ha afirmat que s'iniciaran els processos administratius corresponents en cas de no anar a la mesa. No presentar-s'hi si has estat designat és un delicte electoral penat. El delicte electoral previst i penat en l'article 143 de la llei orgànica 5/1985 castiga amb penes de tres mesos a un any de presó i multa de sis a vint-i-quatre mesos, a més de la inhabilitació per votar. La llei també castiga amb les mateixes penes el particular que vulneri els tràmits del vot per correu.

El que tampoc ha descartat és que els comicis s'hagin d'allargar en aquelles meses que s'hagin constituït tard. És, diu, un "escenari poc probable", però la decisió recaurà sobre els membres de la Junta Electoral.

L'app de les eleccions

D'altra banda, Solé ha explicat que la ciutadania ja té a la seva disposició la nova aplicació que la Generalitat ha creat per al seguiment de les eleccions del proper 14 de febrer. Sota el nom “Eleccions 14-F”, l’app permetrà seguir en temps real els comicis al Parlament des del mòbil o la tauleta. Com en cada procés electoral, s’hi podran consultar les dades de participació i els resultats de les candidatures, amb la possibilitat de comparar-los amb els d’anteriors convocatòries. També inclou la funcionalitat El meu Parlament, amb la qual l'usuari pot crear possibles aliances per aconseguir majories al Parlament.

Imatge principal: Un assaig de les eleccions del 14-F / ACN