El director general de Participació Ciutadana i del Procés Electoral de les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer, Ismael Peña-López, ha anunciat que els suplents de meses electorals no podran marxar fins a les 10 del matí dels centres de votació. Segons ha explicat, encara que ja s'hagin constituït les meses, els suplents s'hauran d'esperar perquè els poden requerir per omplir vacants en altres col·legis electorals.

Segons les dades que ha donat el director general, a hores d'ara el 99,4% de les meses tenen els tres membres necessaris o més, i el 70% compta amb les 9 persones assignades. Peña-López ha assegurat que el Govern augura que "la probabilitat que tot vagi bé és molt, molt alta". Així doncs, preveu que els resultats dels comicis es puguin publicar aquella mateixa nit, tot i que ha advertit que és possible que el recompte s'endarrereixi pels protocols sanitaris que s'han de seguir.

Amb les dades del Departament d'Exteriors sobre la taula, l'executiu calcula que el 99% de les meses es podran constituir. No obstant, ha admès que si una mesa no es pot formar, s'emplaçarà els votants a tornar a votar un altre dia".

Comencen els tests als membres

Quan falten tres dies per les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 14 de febrer, el Departament de Salut ha començat a fer els tests d'antígens del coronavirus a les persones que els ha tocat ser a les meses electorals. També n'està fent als suplents i altres persones que participen en el dispositiu electoral, com membres de Protecció Civil. D'aquesta manera es fa un cribratge entre tot el personal que estarà mobilitzat per garantir la seva pròpia seguretat i també la dels votants davant la pandèmia de la Covid-19.

test antigens membres mesa - acn

Imatge: Tests als membres de les meses / ACN

Tot i aquestes mesures, les Juntes Electorals han rebut una allau d'al·legacions per no ser membres. Fins a aquest dilluns, unes 24.000 persones han presentat excuses, fet que suposa aproximadament més de la quarta part de tots els membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans, tot i que encara queden dies per presentar excuses i no totes les juntes electorals de zona tenen actualitzades les seves dades.

El director general ha avisat que les persones que no han rebut resposta a les al·legacions presentades s'hauran de personar diumenge al col·legi electoral que tenen assignat. Ha atribuït el retard de les respostes al "col·lapse" que ha provocat que més d'una quarta part de persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa hagin presentat arguments per no anar-hi.

Totes les garanties

El Govern ha defensat que tot i "la preocupació i el malestar" per la data electoral, els comicis es faran amb totes les "garanties democràtiques i sanitàries" i ha fet una crida a la tranquil·litat. En concret, el Departament de Salut calcula que el proper diumenge hi haurà entre 70.000 i 80.000 persones contagiades de Covid i contactes d'aquestes. Tot i això, ha recordat que a tots els col·legis hi haurà un protocol acurat que garanteixi el compliment de totes les mesures, també a la franja prevista per als contagiats, de 7 a 8.

 

Imatge principal: Un assaig per a les eleccions del 14 de febrer a Terrassa / ACN