La Junta Electoral Central ha unificat tots els criteris per resoldre les vacants que puguin deixar meses sense poder-se constituir el diumenge. Igual que a la Junta Provincial de Barcelona, els primers i segons suplents cobriran les baixes sigui on sigui. Això vol dir que encara que el seu municipi tingui totes les meses constituïdes, fins a les 10h està al servei dels representants de l'administració per formar part de meses d'altres municipis que ho necessitin.

Primer va ser la Junta Provincial de Barcelona la que va fer la consulta i ara ha estat la de Tarragona la que preguntava sobre si podia demanar voluntaris. "A la vista d'aquesta situació, és convenient exercir la potestat d'unificar els criteris interpretatius de les juntes electorals provincials en aquesta matèria, en aplicació del que disposa l'article 19.1 f) de la LOREG, tenint en compte l'acord que ja ha adoptat la Junta Electoral Provincial de Barcelona".

L'acord preveu que en el cas que els membres de les meses no hi acudeixin se'ls aplicarà la llei amb les corresponents sancions. I que la manera de procedir és la següent: "Si el president no hi ha acudit, el substitueix el seu primer suplent. En cas de faltar també aquest, el substitueix un segon suplent, i si aquest tampoc hi ha acudit, pren possessió com a president el primer vocal, o el segon vocal, per aquest ordre. Els vocals que no hi han acudit o que prenen possessió com a president són substituïts pels seus suplents".

Tot i així la JEC preveu que si així tampoc es pot constituir la mesa, "l'autoritat governativa", que són els representants de l'administració, funcionaris dels ajuntaments, ha de posar-se en contacte amb la Junta Electoral de Zona, que "ha de designar lliurement les persones que hauran de constituir la mesa electoral, i fins i tot ordenar que formi part d'ella algun dels electors que es trobi present en el local. Això no obstant, haurà de valorar les excuses que en aquest moment pugui presentar l'elector, i en particular tindrà en compte l'edat i altres circumstàncies que suposin un major risc per a la salut".

Com es constituiran les meses

Per tant, primarà el que mana la llei sobre si, en el cas que no es presenti cap membre de la mesa, són els primers votants els qui s'han de quedar al col·legi per supervisar la votació. Allà mateix es podran presentar les excuses i es determinarà si han de quedar-se o no en funció de l'edat.

Com que les franges de votació que ha establert el Govern de la Generalitat preveuen que els primers de votar són els majors de 65 anys i aquests queden exempts per llei de formar part de les meses, s'ha hagut de preparar un sistema alternatiu. I és aquí on entren tots els suplents que habitualment se'n van a casa. Aquest cop podrien moure's de col·legi o municipi per constituir les meses: "Entre les opcions de què disposen les Juntes Electorals de Zona per cobrir aquestes vacants, s'ha d'entendre inclosa la de designar electors suplents en altres meses electorals que s'hagin pogut constituir, en el mateix col·legi electoral o en un col·legi electoral pròxim. Aquests electors que siguin designats com a membres d'una mesea diferent a la inicialment assignada hauran d'exercir el seu dret de vot en la mesa en què estiguin inscrits, i podran fer-ho a l'inici de la votació o en algun moment posterior desplaçant-se fins allà, sempre que la mesa de la qual formen part mantingui durant aquest temps dos dels seus vocals. Per poder fer efectiva aquesta opció, les juntes electorals de zona han de comunicar amb antelació als suplents de qualsevol mesa electoral que han de romandre al recinte del col·legi electoral fins que ho indiqui la Junta".

La Junta Electoral Central remarca que en cap cas es demanaran voluntaris: "En aplicació de les regles taxades per la LOREG per a la designació dels membres de les meses electorals i els seus suplents, s'ha d'entendre exclosa la possibilitat de sol·licitar voluntaris per completar les absències que es puguin produir".

En el cas que, tot i aquestes mesures, no es pugui constituir alguna mesa a les 10 h, la Junta Electoral de Zona "convocarà una nova votació en aquella mesa, dins dels dos dies següents, fixant immediatament a la porta del local electoral la nova convocatòria i procedint d'ofici al nomenament dels membres d'aquesta mesa".