Un total de 1.044 dels més de 82.000 membres escollits per ser presidents o vocals de les 9.117 meses electorals per al proper 14-F han demanat empara al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, perquè defensi el seu dret a la salut.

Els membres, l'1,2% dels designats, han dirigit un escrit a Ribó amb un mateix text, en el qual expressen el seu "malestar" per haver estat triats i diuen sentir-se "desemparats per l'Administració Pública a l'hora de defensar el nostre dret a la salut", han informat a Efe fonts del defensor del poble català.

Al·leguen que, com tots els ciutadans, s'han vist afectats i han acatat totes les obligacions i recomanacions sanitàries des del mes de març per controlar la Covid-19 "i protegir la nostra salut".

Rafael Ribo ACN

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó / ACN

Després d'assegurar que han "respectat i seguit el confinament, la distància social, fer teletreball en la mesura del possible, usar mascaretes i una llarga llista de recomanacions", aquests membres designats per a les meses electorals consideren que la mateixa administració pública els "obliga" a "incomplir totes aquestes directrius". Addueixen també que els metges i epidemiòlegs han advertit "del perill que tot això comporta".

Més de 12 hores en un local tancat

"En plena tercera onada ens veiem obligats a estar més de 12 hores en un local tancat, en contacte amb centenars de persones incloent una franja horària, que només és recomanable, per rebre positius i contactes estrets de Covid-19, als quals les mateixes autoritats els estan obligant a fer quarantena", al·leguen en la seva carta.

"Ens diuen -afegeixen- que ens proporcionaran equipaments de protecció (EPI), pels quals no tenim cap tipus de formació, i sabent que està més que demostrat que el seu mal ús és un veritable perill. A més, aquests equips EPI només es proporcionaran a la franja de 19h a 20h, encara que existeix perfectament la possibilitat que persones contagiades i en quarantena vagin a votar a qualsevol hora".

També es queixen que han constatat que "molts col·legis electorals seran els habituals i per tant són locals petits sense la ventilació necessària".

Una situació d'alt risc 

Per tot això, argumenten que "se'ns presenta una situació d'alt risc per a la nostra salut, la de tota la nostra família i contactes propers sense cap tipus de defensa, atès que la no presentació a la mesa electoral és delicte que suposa penes de presó i multes bastant elevades".

En la seva petició d'empara al·ludeixen als articles de la Constitució que protegeixen el dret a la vida i la integritat física i moral i el dret a la protecció de la salut i recorden que "competeix als poders públics organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions de serveis necessaris".

En el seu escrit, diuen que han tingut una "nul·la resposta de cap administració pública (més enllà de les al·legacions particulars que poden ser ateses o no per la Junta Electoral)" i per això demanen l'empara del Síndic "perquè ens protegeixi un dret fonamental reconegut en la Constitució com és el dret a la salut". 

Foto principal: Una mesa electoral de les darreres eleccions a Galícia / Europa Press