En l'operació Judes la traïció és el focus del cas. El nom amb el que bateja la Guàrdia Civil la suposada cèl·lula terrorista per aconseguir la independència de Catalunya, traint la unitat d'Espanya, fa un tomb alhora d'analitzar com s'ha desenvolupat una setmana de detencions, escorcolls i declaracions.

Hi ha fins a 10 vulneracions clares dels drets dels detinguts i les seves defenses que una de les representants legals, Eva Pous, qualifica de "Vulneracions infinites que sempre afecten les mateixes persones detingudes i que posen sobre la taula que estàvem en un teatre". Segons Pous, "els advocats i els investigats estàvem convidats com a públic".

Una setmana després de les detencions i en mig de la pluja de filtracions, l'advocada apunta fins a 10 vulneracions del dret de defensa en l'operació Judes.

1. Els escorcolls

Alguns dels escorcolls van començar a quarts de cinc del matí, per sorpresa, com és habitual en aquests casos, però sense comunicar als arrestats que estaven detinguts. No se'ls van llegir els seus drets en el moment de l'entrada i per tant es va fer pràcticament tot l'escorcoll sense designar un advocat. En els casos on es va comunicar la detenció, la Guàrdia Civil no va deixar designar l'advocat ni supervisar l'escorcoll pràcticament fins al final.

2. Sense advocat

Alguns dels detinguts van estar més de 30 h sense advocat. Van afrontar la detenció, l'escorcoll i el trasllat sense defensa perquè no se'ls va donar l'oportunitat de designar un advocat. 

3. Advocats a cegues

Els advocats no van poder comunicar amb els detinguts. Durant tot el dia es van estar fent gestions per saber on havien traslladar els arrestats i fins les 20:30 h, no es va informar les defenses.

4. Advocats d'ofici a dit

Amb els detinguts ja a Tres Cantos, la comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, les famílies designen advocats, però en dos dels casos no s'autoritza la defensa. Tot i que la Guàrdia Civil cita els advocats, en el cas de Jordi Ros i un altre dels arrestats, la policia els veta argumentant que els detinguts no els han designats i acaben amb lletrats d'ofici. I aquí és on salten les alarmes, perquè els advocats d'Alerta Solidària detecten que s'estan intentant aïllar dues persones.

5. Sense notícies de l'Audiència Nacional

Els advocats no reben cap comunicació de l'Audiència Nacional fins la citació de dijous a les 8 h per anar a declarar. Un cop dins els jutjat especial no es permet als advocats ni la llibertat de moviment ni de comunicació amb la resta de lletrats.

6. A cegues en el tribunal especial

Els advocats d'Alerta Solidària van demanar poder estar presents en totes les declaracions a l'Audiència Nacional. Era una mesura per poder supervisar les declaracions dels dos detinguts que tenien advocat d'ofici en contra la voluntat de les famílies. Ho demanen però al migdia coneixen per la premsa que les declaracions ja han començat i que, de fet, les dues primeres, amb advocats d'ofici, ja havien acabat.

7. Secret de sumari

El secret de sumari estricte pels advocats ha portat a que cap d'ells tingui coneixement exhaustiu de les acusacions. És bàsic per exercir la defensa saber en quins extrems es basen, però les defenses no hi tenen accés.

8. Sense interlocutòria

Un cop el jutge decideix la presó provisional, els advocats reclamen la interlocutòria que detalli l'aplicació de la mesura i els motius en cada un dels casos per a cada un dels acusats. Però el jutge els lliura una interlocutòria amb moltes omissions i la part resolutiva no explica cap motiu on s'atribueixi els delictes a nivell personal.

9. Incomunicats

Els advocats no van poder comunicar amb els detinguts als calabossos de l'Audiència Nacional abans de marxar a la presó per poder-los explicar quin curs seguiria a partir d'aquell moment el cas i quina seria l'estratègia de defensa. No els van poder veure fins l'endemà a la presó de Soto del Real.

10. Les filtracions

Tot i el secret de sumari, les filtracions del cas i la investigació s'han anat succeint des de dilluns passat a diversos mitjans. Els advocats no tenen informació sobre la investigació, però la premsa ha tingut accés tants als informes de la Guàrdia Civil com als arguments que ha esgrimit el jutge per dictar la presó provisional. 

 

Malgrat la incomunicació i el secret de sumari. Malgrat les hores durant les que no tenen advocat i la designació dels advocats d'ofici, en cap moment s'aplica la llei antiterrorista a les que haguessin hagut d'estar subjectes segons les acusacions que pesen sobre els 7 detinguts que han acabat a la presó a l'espera de judici. per un cas de presumpte terroristes que esclata a les portes de l'1-O i la sentència del judici al procés.