Els membres dels CDR detinguts han estat víctimes de “vulneracions” i “irregularitats” des del primer minut. Així ho ha denunciat aquest divendres l’advocada Eva Pous, d’Alerta Solidària, organització que assisteix cinc dels set independentistes empresonats. Abans d’entrar amb els seus companys a la presó de Soto del Real, on van ingressar aquest dijous sense fiança, la lletrada ha alertat que ni tan sols saben amb quins elements se sostenen les acusacions de terrorisme per culpa del secret de sumari.

“Al final hi ha hagut una vulneració de drets durant tot el procediment”, ha assegurat Eva Pous, que ha descrit la situació com a “molt estranya”, especialment pels dos que es van desmarcar, van confessar i van ser assistits per advocats d’ofici. “Des del primer moment hi ha hagut una sèrie d’irregularitats que ens fan sospitar que potser hi ha hagut alguna mena de pressions per no anar amb un advocat que no sigui d’ofici”, ha assenyalat.

D'altra banda, l’advocada d’Alerta Solidària ha criticat que “el secret de sumari només és per a la defensa”, mentre que la Fiscalia, la Guàrdia Civil i el jutge sí que hi tenen accés i fan “filtracions intencionades” que no saben ni si són certes. En aquest sentit, ha subratllat que ahir només els volien notificar la part dispositiva de la interlocutòria. “Finalment ens van notificar una interlocutòria en què faltava molta part”, ha afegit. “Encara desconeixem els elements per atribuir aquests delictes”, ha constatat.

No ha estat fins aquest divendres que han pogut parlar amb els seus defensats, ja a la presó. Van demanar-ho a l’Audiència Nacional abans que els traslladessin a Soto del Real, però els ho van denegar malgrat que encara no havien sortit del tribunal.