La decisió del PDeCAT de portar als tribunals JxCAT pel que consideren apropiació fraudulenta de les sigles del partit recentment creat per Carles Puigdemont, suposa la ruptura total entre ambdues formacions i la inviabilitat que concorrin unides a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. La pugna dels defensors d'una fusió amb quotes per al PDeCAT va fracassar fa mesos, igual que una coalició electoral a l'estil de Convergència i Unió que avalava Artur Mas en les setmanes prèvies a la creació de Junts. Quedava la via d'una integració més o menys discreta, cosa que tampoc no serà possible després que la formació de Bonvehí-Castell-Solsona hagi decidit resoldre als tribunals el litigi per les sigles de JxCAT, actualment en mans de Puigdemont després que els seus representants legals les hi cedissin.

El salt que suposa judicialitzar el conflicte accelerarà la marxa de càrrecs electes del PDeCAT cap a JxCAT, com s'ha vist aquest dissabte amb el canvi dels cinc senadors de la formació. Aquesta és, tanmateix, la cara més visible i més pública del conflicte ja que el degoteig de baixes és incessant i no s'aturarà ja que la tirada de Puigdemont és molt important en aquest espai polític. També cal tenir en compte l'actitud proactiva de pesos pesants com Jordi Turull, Josep Rull o Quim Forn que, per la seva llarga militància, primer a Convergència i després al PDeCAT, tenen una gran ascendència política i moral en els quadres polítics del partit. Sorprèn, tanmateix, aquesta actitud de resistència numantina que aparentment és més personal que política.

El PDeCAT queda així en terreny de ningú. Havent d'optar entre anar només a les eleccions o buscar una aliança amb els primers escindits del partit, el grup capitanejat per Marta Pascal. Encara que en política les coses mai no tenen una única cara visible, un conflicte judicialitzat entre ambdós situa un punt de ruptura política a l'hora de parlar dels hereus de Convergència. La càrrega de la prova se la queda el PDeCAT i també els drets electorals que, al final, acaben suposant molts minuts de publicitat gratuïta.

Un conflicte judicial sempre acaba sent el fracàs d'un diàleg polític. Encara que, en aquest cas, és evident que hi ha molta rebequeria de les restes del PDeCAT per no haver doblegat Junts a pactar en un marc més favorable per a ells.