Els cinc senadors de Junts per Catalunya han decidit abandonar de manera conjunta el PDeCAT després de l'ofensiva judicial contra Junts per Catalunya per les sigles del partit. Segons un comunicat, Josep Lluís Cleries, Mayte Rivero, Josep Maria Cervera, Josep Maria Matamala i Assumpció Castellví ja s'han donat de baixa d'aquesta formació en considerar "inacceptable" que s'hagin posat "els tribunals per davant del diàleg".

El juliol es va oficialitzar el canvi al registre de partits de la propietat de la marca JxCat, que passava a estar a mans de persones properes a l'expresident Carles Puigdemont. El PDeCAT, però, considera que el canvi es va fer de manera fraudulenta, i l'ha portat als tribunals.

Els senadors creuen que "la deriva que està prenent el partit, que no respecta els acords assolits en l'última Assemblea Nacional i al Consell Nacional celebrat el desembre de 2019, que van establir transitar cap a Junts per Catalunya". "En un partit polític democràtic seus membres han de ser partícips de les seves decisions i, sobretot, quan són tan especials i delicades com aquesta", reclamen.

 

Aquestes baixes se sumen a les moltes altres de diversos militants del partit que s'han produït en les darreres hores com a forma de protesta contra aquesta decisió del PDeCAT.

Sense opcions de pacte

La setmana que ve se celebra una vista perquè el jutge decideixi si aplica mesures cautelars per suspendre l'ús de la marca per part dels de Puigdemont fins que es resolgui el fons de la qüestió. La demanda acaba de dinamitar les opcions de pacte entre les formacions de cara a les eleccions, segons fonts d'ambdós partits.

Fonts del PDeCAT han explicat a l'ACN que els seus serveis jurídics han defensat la posició del partit de que el canvi de nom al registre es va fer de forma fraudulenta, com havia denunciat el president de la formació, David Bonvehí. Els demòcrates ja han comunicat a JxCat que emprendrien accions legals.

Des de la formació de Puigdemont indiquen a l'ACN que després de la demanda es fa encara més difícil imaginar un acord per concórrer plegats a les eleccions. Fonts del PDeCAT també admeten que amb aquest moviment ja no hi ha marge per anar junts a les eleccions. L'executiva del partit de Bonvehí es reuneix dilluns.

El procés de canvi de nom

El punt de conflicte entre el PDeCAT i JxCat és com es va fer el canvi de nom. Inicialment, els titulars de JxCat eren treballadors del PDeCAT, amb Laia Canet com a presidenta i dues persones més del partit. Canet va ser qui va escriure al registre de partits la marca l'any 2017.

A principis del 2020, els propers a Puigdemont van portar al notari un document en què Canet renunciava a les sigles, juntament amb una certificació que s'havia fet una assemblea telemàtica per canviar la direcció del partit. Els nous titulars, llavors, passaven a ser l'alcalde de Balenyà, Carles Valls, l'exmembre de la direcció del PDeCAT Montserrat Morante, i l'exsecretària de l'ANC Irene Negre.

Però segons defensa el PDeCAT en la seva demanda, aquesta assemblea telemàtica no es va fer. El partit justifica aquesta afirmació a través dels testimonis de dos treballadors del PDeCAT que també constaven com a titulars de JxCat i que asseguren que no van ser convocats a l'assemblea.