Va succeir en plena reunió anual de l'Associació Mundial de la Gent Més Intel·ligent i Sàvia i Llesta Que Ho Sap Tot (AMGMISLQHST). Un dels membres va prendre la paraula i va dir: “Som l'elit del coneixement. Reunim les ments més omniscients del planeta. No som un pou de ciència, no, som les fonts del Nil, el Danubi, l’Amazones i el Besòs juntes. I quan cada any ens trobem, seguim sense entendre 1/ Per què a Espanya és tan cara l'electricitat i 2/ Com collons calculen el preu. Senyores i senyors, hem fracassat! Els sembla bé que muntem un frankfurt i ho deixem estar? Això sí, estem d’acord en que no cal oferir-hi cerveles, oi?”.

Bé, doncs si no ho entenen ells (ni elles), imagini's un servidor. De fet no tinc ni clar si disposar d'electricitat és un be essencial i, per si de cas, cada dia em poso el despertador a les tres de la matinada i planxo com un loku. Fixi's que per poder aprofitar la tarifa barata, m'he arribat a planxar a mi mateix. Diverses vegades. Perquè a aquests preus, sí! Però això era així fins avui. La meva ignorància relativa a aquesta qüestió, vull dir. He vist la llum! Gràcies a la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ara ja tinc claríssim el per què d'aquests preus gràcies als quals si cuines una llagosta de la Costa Brava amb espardenyes, caviar, trufa blanca i bou de Kobe, el més car és la llum que hi gastes. I és que la ministra ha publicat un fil de vuit piulades que, si li sembla, anirem comentant alegrement.

“Hoy es un día con precio record de la electricidad imputable al alto coste de los combustibles fósiles en los mercados internacionales y un diseño europeo del mercado que responde a modelos de generación del pasado con precios similares entre las distintas tecnologias”. O sigui, la culpa dels preus cars d'aquí és d'Europa. Una Europa que també deu tenir la culpa que allà els preus siguin més ajustadets, no?

“Nos preocupa enormemente la evolución del precio de la electricidad y su previsión para los próximos meses. En el gobierno nos propusimos facilitar el cambio estructural que necesitamos. No hemos parado y no lo vamos a hacer. Debemos seguir avanzando en medidas estructurales”. A part d'Europa la culpa és de la llum, que té uns preus que, de veritat, quin caràcter... Però no pateixin que la solució és estructural. Com? Coi, estructuralment! O és que no sap llegir? Ah, i estem molt preocupats. Estructuralment preocupats.

“Es imprescindible seguir impulsando las medidas de cambio estructural de nuestro sistema energético: invirtiendo en eficiencia, electrificación, renovables y funcionamiento adecuado del mercado. Pero también trabajando en Europa, con nuestros socios y la Comisión Europea en un marco europeo adecuado, corrigiendo y actualizando lo que no funciona. Los combustibles fósiles, crecientemente caros, no pueden lastrar ni distorsionar los beneficios de la transición energètica”. El que li deia, mesures estructurals canviant el que no funciona. I, què és el que no funciona? Coi, les estructures!! A veure, què és el que no ha entès vostè? És un problema ES-TRUC-TU-RAL!

“Queremos asegurar que la señal de coste de CO2 siga siendo un vector central para orientar decisiones de inversión. Pero debemos evitar que se convierta en una factura inasumible e injusta para familias e industria eficiente. Por todo ello, mantendremos nuestro compromiso social y transformador en línea con el horizonte expresado en el marco estratégico de energía y clima; tanto en el ámbito doméstico como en el europeo y multilateral”. Ja ho veu, oi?, la clau és el vector central del cost del CO2 i mantenir el compromís inclòs al marc estratègic. I ho canviaran. I ara voste es pregunta com, oi? Però... un altre cop? Ja li ho he dit, amb els canvis estructurals!!!

“Permaneceremos atentos y disponibles para abordar las dificultades y distorsiones que la transición pueda generar, ya sea para adoptar nuevas (o correcciones) medidas estructurales (SIC), ya sea para aprobar medidas coyunturales de alivio”, Vaja, que per si encara no havia quedat clar, la cosa són les mesures estructurals. I la vuitena piulada l'hi estalvio perquè fa massa calor.

Total, que davant l'actual situació, la solució és un canvi estructural que ja ha quedat clar que es concreta en la florolització del clamderos jandós, prenent com a mamdoros filurdos la trutmenda xura de la sindecramdacció del petejan. Naturalment, listèrricament estructural. I ara vaig a apagar el llum i l'ordinador, que només em queda un ronyó. L'altre me'l vaig vendre al rècord de preu del gener. Perquè llavors l'excusa era que feia molt de fred. Vaja, com avui.