No, els indepes amb ganes de festival total ja no s'interpel·len a les barres dels bars de copes o a les de les barraques de festa major preguntant-se coses com: “Becaritzes o ja tens un contracte de merda?”, “Vius sol/sola o comparteixes pis amb 5 persones i pagues 500 euros per una habitació?”, “A favor o en contra del cumpleanys de la Rosalía?”. No, no, ara la clau que pot obrir les portes de “el que sorgeixi” és un: “I tu, pactes o confrontes?”. I si passes el primer filtre ja pots aprofundir la cosa amb un “acordes o unilateralitzes?”.

I, així com per resumir la situació de la qüestió, tenim que les alineacions dels dos equips són: Esquerra FC pacta i els Postconvers AT (o sigui, tot el magma postconvergent) confronta. I és així com el secretari tècnic dels triangulats, Oriol Junqueras, va recordar ahir la tàctica del seu equip en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. I també és així com avui el segon entrenador postconver, el president Quim Torra, ha fet el mateix amb la tàctica del seu.  

Per cert, si vol el discurs sencer de Torra, aquí el té en paper i aquí en vídeo.

Esclar, amb aquest panorama, aquí hi ha tres possibles preguntes per fer-nos i, sobretot, per respondre'ns. Per poder fer un referèndum a l'escocesa o a la quebequesa, 1/ com diu Junqueras encara és possible un pacte amb Espanya, entenent Espanya com tot l'Estat, el “normal” i el paral·lel?, o bé, 2/ com diu Torra “amb Espanya només queda la confrontació democràtica i pacífica”?

Però abans de donar la resposta, potser convé recordar que aquests moviments són l'escalfament de la campanya postgestió de la sentència que, segons com, podria desembocar en unes eleccions que els postconvers no volen perquè les poden perdre i Esquerra vol perquè les poden guanyar.

Dit això, convé recordar (també) que aquestes dues preguntes formulades fins ara es responen amb altres dues preguntes que interpel·len els ideòlegs de l'estratègia que hi ha darrera de cada una d'elles.

Senyors i senyores d'Esquerra: Amb qui pretenen pactar què? Amb Sánchez un referèndum? Sí? De veritat? Però si no li deixen ni pactar amb Podemos... Però si fins avui no li han deixat desembarcar cent immigrants en territori espanyol... (que ja veurem si finalment arriben a Palma o no). Vostès creuen que Sánchez pactarà un referèndum d'autodeterminació? Per què hauria de fer-ho, què hi guanya i qui li donarà el permís per fer-ho?

Senyors i senyores postconvers: quina força de confrontació té la Catalunya indepe davant un estat que ha demostrat fins on està disposat a arribar per destruir i humiliar l'enemic? I aquest “està disposat” inclou, entre altres coses, malbaratar la seva imatge internacional i destruir la convivència a Catalunya. Té sentit anar amb pedres a una guerra on l'enemic té bombes atòmiques?

Sí, sí, ara ve la tercera pregunta: Alguna d'aquestes dues propostes realment tenen alguna possibilitat de treure'ns del carreró sense sortida on som ara mateix?

I ara, pregunta de regal: realment hi ha alguna manera de sortir d'aquest carreró o es tracta de qui dia passa any empeny? Allà i aquí.