És una de les crítiques al procés: ha despertat la bèstia. Es veu que el comportament que li estem veient a la bèstia és culpa de qui vol fugir de la bèstia precisament perquè és una bèstia i no és culpa de la bèstia que és i es comporta com una bèstia. Interessant. Mirem-nos-la, doncs, a veure què fa (la bèstia). I per no allargar-me fins a l'infinit de l'infinit infinit em centraré només en els moviments de la bèstia durant les últimes 24 hores. Per tant tot allò d'ahir d’Arco, del raper, del llibre de narcos amb un exalcalde del PP ofès, del mondongo d'en Bigotes i de la defunció de la llibertat d'expressió, suma en el total del campionat, però no en el parcial de la jornada d'avui.

I, què tenim avui? Que, què tenim avui? Hooome, l'informe d'Amnistia Internacional, un organisme que estava com la bèstia, adormit, però que, finalment, ha respirat. Ha respirat fluixet, com fem nosaltres quan passa pel nostre costat un camió de la brossa, però ha dit que durant l'últim any Espanya ha vulnerat reiteradament els drets humans bàsics. Ah, i que l’1-O va haver-hi un ús “excessiu de la força contra els manifestants que van oposar resistència pacífica”. Algú hauria de dir als senyors i senyores Amnistia que la gent que va rebre les hòsties no eren manifestants sinó personetes que volien votar, però bé, almenys saben que van rebre. 

I avui també tenim el cap de la Guàrdia Civil que investiga el procés a qui Patricia López i Carlos Enrique Bayo (Público.es) li han descobert un compte anònim a Twitter. I que des d'allà “troleja” Mossos, polítics indepes i, sobretot, periodistes que no escriuen el que ell voldria i com ell voldria. Si vol passar una estoneta entretinguda, ell és el tinent coronel Daniel Baena (@JDanielBaena). I el compte de Tácito, el seu altre jo, és @nmaquiavelo1984. Tot i que seria més propi un que es digués Orni&Pistraus2018.

I afegim a la gloriosa jornada d'avui la declaració de dos individus que ens estan donant grans moments: Diego Pérez de los Cobos i Juan Ignacio Zoido. El primer és coronel de la Guàrdia Civil i va ser el coordinador policial de l’1-O. Avui La Vanguardia publica (filtrada) la seva declaració davant del jutge Llarena on, d'entre altres coses, va dir que aquell dia “no hi va haver càrregues policials” sinó “actuacions policials per complir el manament judicial”. Interessant percepció la seva. Friso per tenir la seva versió sobre el que s'explica d'ell quan la nit del 23-F va presentar-se vestit amb camisa blava a la caserna de la Guàrdia Civil de Iecla (Múrcia) oferint-se com a voluntari per donar suport al cop d'estat. Possiblement va ser una actuació per passejar la camisa que se li estava arnant a l'armari.

El segon individu, Zoido, treballa de ministre de l'Interior i avui ha anat a la SER. I allà ha dit que les imatges d'allò que De los Cobos en diu “actuacions policials per complir el manament judicial” van ser una mentida podrida, però que el tema ja s'ha aclarit. Sí, el que tots hem vist no ho hem vist i “allò que —els catalans— havien volgut vendre ningú els ho ha comprat. No tenen cap suport institucional seriós fora de Catalunya i els grans mitjans es van sentir enganyats”. Ah, Zoido ho ha rematat usant aquell humor tan seu i fent l'acudit que diu “a Espanya tenim divisió de poders, vivim en un estat de dret i està garantida la llibertat d'expressió”. Ha, ha, ha! Boníssim!!! I ha ofert un bis afirmant que “alçar la veu s'ha tornat cada cop més perillós a Espanya”. La broma és que es referia als que pensen exactament com ell. ES-PEC-TA-CU-LAR. Sobretot perquè ha aconseguit excretar-ho sense que se li escapés ni el riure. I tampoc cap gas.

Però la traca, el mocador i la volta a l'arena amb folre, manilles i puntals ha estat l'intent de detenció de Joaquín Reyes mentre anava disfressat de Carles Puigdemont. Resulta que el col·laborador d'El Intermedio (La Sexta) estava en un parc de Torrejón de Ardoz a punt de gravar un gag caracteritzat com a president de la Generalitat i un veí l'ha vist. I l'ha confós. I ha trucat la policia. I de seguida s'hi han presentat 6 membres del Cuerpo Nacional de Policia disposats a detenir-lo. Finalment Reyes ha pogut demostrar que no era Puigdemont i ni l'han detingut preventivament per rebel·lió, ni per sedició, ni per res. No ho sé, potser al final sabrem que tot ha estat un muntatge del programa, però després que Zoido digués que tenien controlada la frontera per si Puigdemont entrava volant en un ultralleuger, estar punt de detenir un imitador seu és el més normal del món.

Total, que amb un panorama com aquest de 24 hores triades a l'atzar, queda demostrat que la bèstia existeix. I que ha mostrat la seva cara real. I que la reacció de la bèstia un cop despertada referma els arguments dels indepes per fer les coses que han despertat la bèstia. Dit d'una altra manera: nedar en un riu ple de cocodrils dormint no et garanteix acabar menjat per un grapat de cocodrils acabats de despertar. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat