Novament la gran pregunta torna a ser: què és la veritat? Doncs la veritat és allò que tu dius que ho és, encara que no sigui cert... i que els teus interlocutors estan disposats a acceptar que és com tu dius. Perquè per transformar una mentida en veritat calen com a mínim dues persones: l'autor de la manipulació i un receptor disposat a creure's la manipulació i que ho fa perquè això reforça la seva manera de veure el món. Si ningú creu que una mentida és certa, aquesta mai serà veritat.

I, sí, efectivament, la cosa va dels fets de dissabte al parc de la Ciutadella de BCN amb els llaços grocs. 1/ ¿Agressió d'un indepe a una dona perquè treia llaços i, per tant, som davant d'una qüestió política?, o 2/ ¿Agressió relacionada amb les relacions humanes i incident com cada dia n'hi ha 300 mil i relacionat amb la convivència humana?

Doncs ara mateix ja tant li fot. L'unionisme radical defensa la primera opció i treballa per instal·lar entre els seus el relat que aquesta és la realitat. I els indepes diuen que no hi ha res polític i es remeten als informes del Mossos i a les declaracions de l'atacant.

I ara, aquí un servidor podria dedicar línies i línies a argumentar la meva versió, que és la 2. I podria dir que som davant d'un exercici de cortina de fum de primer de cortines de fum que va succeir al moment perfecte per tapar l'incident protagonitzat al matí per l'Arcadi Espada. I que un incident com aquest és el que buscaven molts des de fa temps. I no ho dic jo, ho han dit en públic i a través de Twitter. Però, és que ara mateix la realitat d'allò que va succeir a la Ciutadella tant és. La veritat no importa. El que importa és crear una realitat i construir un argumentari que la sustenti, defensar-lo davant de qualsevol circumstància i aconseguir generar un producte prou sòlid com per poder instal·lar-lo com alternativa a la versió dels “altres”.

És el mateix cas que quan la majoria del Parlament va aprovar la llei del Referèndum i la llei de Transitorietat. Allò que els guionistes de l'unionisme van aconseguir sintetitzar en un concepte molt ben trobat (ben trobat per la seva causa): els fets del 6 i el 7 de setembre. Escolti, és que tant és el que va passar realment allà i que ha passat abans i després en altres parlaments. A aquestes alçades de la història, què coi importa la veritat? No, home (i dona), no! El vertaderament important és trobar un relat sobre allò que encaixa amb les idees de cada un i defensar-lo sense despentinar-se. I si el teu relat, la teva versió de la realitat, és que la Terra és plana i la gent t'ho compra, ja pot venir qui sigui ensenyant fotos de la Terra que la Terra serà una taula de planxar.

Per tant, escolti, que sí, que l'agressor de la Ciutadella va ser un indepe seguint les ordres directes de Quim Torra, Pedro Sánchez i Rufián. I, sí, que els que van pel carrer encaputxats i armats amb objectes punxants són escamots organitzats d’indepes dels quals en formen part Mossos fora de servei. I, sí, i periodistes indepes entrenats a l'Afganistan es dediquen a apallissar desvalguts policies espanyols que treballen en una oficina i que, pobrets, estan tan espantats, que després de defensar-se com poden trencant el nas dels terroristes lazis, fugen corrent amb la mamà... Sí, i jo soc George Clooney.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat