La fàbrica de cotxes més important que hi ha hagut a Anglaterra és a Longbridge, un raval situat a la rodalia de Birmingham. Allà, entre 1906 i l'atziac 2005, es van produir cotxes Austin, Morris, Brtish Leyland, Nash Metropolitan i MG Rover. La fallida d'aquest últim grup va portar la fàbrica al tancament i, avui, allà continua sense produir ni tan sols un cotxe. La marca és avui propietat del grup xinès SAIC, que el 2013 va intentar reprendre la producció de vehicles a Longbridge però, avui, només manté a Anglaterra la seu i un estudi de disseny. D'aquest estudi de disseny, ha sortit en part el cotxe que ens ocupa: un sensacional SUV que es comercialitza al preu del Dacia Sandero. Sí, ens referim al MG ZS.

Britànic o xinès?
El MG ZS, malgrat el seu aspecte, es fabrica a la Xina, encara que ningú no ho diria. Les seves formes elegants i, especialment, el seu preu, han fet d'ell un objecte cobejat. Costa, en la seva versió d'accés, 12.950 euros, just 160 euros més que els 12.790 que es demanen, segons el portal d'ofertes quecochemecompro.com, per un Dacia Sandero. 12.950 euros ens semblaria, assegurança, un preu elevat per a un cotxe xinès de marca desconeguda que se'ns presenta amb motors tèrmics de gasolina amb 106 i 111 CV, però si el radiador col·loquem un emblema històric i conegut com el de MG, la cosa canvia. I és que els xinesos, quan es tracta de vendre, són uns genis. És un cotxe xinès, sí, però amb ànima britànica. O al revés; però, no importa: el cas és que triomfa.
Com és?
Nominalment, es tracta d'un SUV petit, però els seus 4,32 metres el posicionen molt a prop d'alguns SUV mitjans. Un Qashqai, per exemple, mesura només deu centímetres més i un Jeep Compass es queda en 4,39. El maleter té bones dimensions: 448 litres i els consums no són una meravella: 7 litres per al 111 CV i 6 per al 106 CV. L'equipament és correcte i inclou tot l'imprescindible actualment, fars Bi-LED inclosos i sistema multimèdia amb pantalla enorme, també. I tot, per menys de 13.000 euros. Per ser encara millor, només li falta una cosa: que es fabriqui a Longbridge. No sabem si a Birmingham, la ciutat dels Peaky Blinders, queda algun descendent de Thomas Shelby, però no estaria de més que, si segueix viu algun, el govern britànic parli amb ells i els convidi a fer una visita als senyors de SAIC Motors per parlar amigablement sobre MG, Birmingham i Longbridge.