Vladímir Putin acusat l'OTAN de ser present a Ucraïna i l'ha amenaçat amb la tríada nuclear, durant la reunió d'aquest dimecres amb la plana major del Ministeri de Defensa rus. En la seva intervenció, el cap del Kremlin ha afirmat que l'aliança militar fa servir activament el seu potencial bèl·lic contra Rússia i ha advertit que la tríada nuclear del país és "la principal garantia" de la sobirania i integritat territorial russa, l'equilibri de forces en el món i la paritat nuclear amb els Estats Units — on ha viatjat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Aquesta tríada la integren l'aviació estratègica, els míssils intercontinentals i els submarins atòmics.

Que Putin acusi l'OTAN de ser present a Ucraïna no és un tema de nyigui-nyogui: a l'inici de la guerra, el president rus va deixar clar que només faria servir les armes nuclears en cas d'atac enemic que amenaci la mateixa existència de Rússia. Així doncs, ha afirmat que els mitjans que fan servir les forces atlàntiques en territori ucraïnès contra les forces russes són ben coneguts. "Tot això ha de ser analitzat minuciosament i utilitzat per a l'edificació de les nostres Forces Armades, per elevar la capacitat de combat de les nostres tropes i dels serveis de seguretat patris", ha ordenat als seus militars.

Armament nuclear, OTAN i Ucraïna

Un cop feta l'acusació contra l'OTAN, Putin ha fet una crida a millorar l'esmentada tríada nuclear i ha avisat que el percentatge d'armament modern en les forces estratègiques nuclears russes "supera el 91%". De fet, ha avançat que aviat entraran en servei els míssils balístics intercontinentals Sarmat — que poden burlar qualsevol escut antimíssils existent en el món, segons el president rus. El ministre de Defensa, Serguei Xoigú, ha subratllat que la tríada nuclear es manté en el nivell de preparació de combat que permet mantenir "la contenció estratègica".

Xoigú ha seguit la línia expressada pel seu president i ha manifestat preocupació per l'augment de la presència de l'OTAN prop de les fronteres de Rússia i Bielorússia. Segons el ministre de Defensa, en la zona de combats a Ucraïna hi ha oficials de l'aliança militar i "més de 500 satèl·lits dels EUA i l'OTAN, setanta d'ells de caràcter militar". "Operen en interessos de les Forces Armades d'Ucraïna. Avui dia, els militars russos s'enfronten a les forces conjuntes d'Occident", ha assegurat. És per això que ha acusat els països occidentals "d'allargar al màxim" la guerra amb el propòsit de debilitar a Rússia.

Promeses de Putin als soldats russos

En aquest context, Putin ha començat a fer promeses als seus soldats i ha insistit en el fet que cada escamot de l'exèrcit rus ha de disposar d'un dron per combatre "l'enemic" a Ucraïna. A més, ha afirmat que no existeix cap mena de limitació de finançament de les necessitats dels militars russos durant la guerra. Tot plegat, sembla una mena de barra lliure per als combatents. Per a qui no pinten tan bé les coses és per als ciutadans, ja que Xoigú ha proposat ampliar fins als trenta anys l'edat a la qual poden ser cridats a files.

El ministre de Defensa també ha plantejat instal·lar bases navals als ports de les regions annexionades d'Ucraïna: Berdiansk, Mariúpol, Zaporíjia i Donetsk. "Avui dia funcionen plenament els ports de Berdiansk i Mariúpol. Preveiem desplegar allà punts d'emplaçament naval per a vaixells de suport, serveis d'emergència i unitats de reparació de l'Armada", ha assenyalat, alhora que ha assegurat que "el mar d'Azov s'ha convertit novament en un mar interior de Rússia, com va ser durant 300 anys d'història". "S'ha reprès la comunicació terrestre amb Crimea per ferrocarril i carretera. S'està restablint el trànsit ferroviari amb el Donbass", ha afegit, abans d'anunciar la creació de divisions motoritzades a Kherson i Zaporíjia.