El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha sortit d'Ucraïna. La intenció és visitar aquest dimecres la Casa Blanca. Això reforçarà simbòlicament el paper dels Estats units com l'arsenal de la democràcia enmig d'una guerra amarga marcada per la supervivència d'Ucraïna. A més, enviarà també un clar missatge al president rus, Vladímir Putin. Just el dia que s'ha sabut que el mateix líder del Kremlin ha confessat que la situació als territoris annexionats il·legalment "és complicada".

Que el seu primer viatge fora d'Ucraïna des de la invasió russa al febrer sigui als Estats Units també destaca el paper històric del president Joe Biden. En aquest sentit, el líder dels EUA està sent clau en la reactivació de l'aliança occidental que va mantenir a ratlla la Unió Soviètica i ara està contrarestant el nou expansionisme de Moscou en una guerra de poder efectiva entre superpotències nuclears. 

Paral·lelismes entre Zelenski i Churchill?

L'arribada de Zelenski tindrà cert paral·lelisme amb l'arribada del primer ministre britànic Winston Churchill a Washington, fa 81 anys dijous, dies després de l'atac japonès a Pearl Harbor. Aquesta visita nadalenca va consolidar l'aliança que guanyaria la Segona Guerra Mundial i va construir el món democràtic de la postguerra.

Tal com recull la CNN, Zelenski va comparar la resistència de la seva nació contra Rússia amb el desafiament solitari de Gran Bretanya als nazis els dies previs a l'entrada dels EUA a la Segona Guerra Mundial. Ho va fer durant un discurs en vídeo davant el Parlament del Regne Unit a principis d'aquest any, i la seva arribada a la capital dels EUA reunió de Churchill i el president Franklin Roosevelt.

La visita es desenvolupa enmig d'una seguretat extraordinària. La presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ni tan sols va confirmar els primers informes que donaria la benvinguda a Zelenski al Capitoli dels EUA en una coda inesperada a la seva presidència, dient dimarts a la nit: “Encara no ho sabem. Simplement no ho sabem”.

La recepció de Zelenski a la Casa Blanca serà sobretot un senyal inequívoc del suport dels Estats Units i Occident a la batalla d'Ucraïna contra Putin, que diu que el país no té dret a existir. La guerra exemplifica el que Biden ha emmarcat com una lluita global entre la democràcia i el totalitarisme, que ha posat al centre de la seva política exterior.

Els anuncis que farà Biden sobre la guerra d'Ucraïna

Biden anunciarà 1.800 milions de dòlars –1.692,88 milions d'euros– addicionals en assistència de seguretat per a Ucraïna durant la visita, amb els cobejats sistemes de míssils Patriot com a part d'aquest paquet, ha dit un funcionari nord-americà a Phil Mattingly de CNN. Washington també planeja enviar kits de bombes de precisió a Ucraïna per convertir municions menys sofisticades en "bombes intel·ligents" que podrien ajudar-lo a atacar les línies defensives russes, van dir fonts a l'equip del Pentàgon de CNN. La visita de Zelenski també es produeix quan el Congrés està a punt d'aprovar 45.000 milions de dòlars –42.322,05 milions d'euros– més en ajuda per a Ucraïna i els aliats de l'OTAN, aprofundint el compromís que ha ajudat les forces de Kíiv a infligir un preu inesperadament sagnant a les forces de Putin.

La decisió sobre els Patriots, que satisfaria una sol·licitud ucraïnesa de fa ja uns mesos, reflecteix un procés dels Estats Units d'equiparar la seva ajuda amb l'estratègia canviant de l'atac de Rússia. El sistema ajudaria Kíiv a contrarestar millor els brutals atacs amb míssils de Rússia contra ciutats i instal·lacions elèctriques, que ha muntat en un intent eficaç de convertir el cru hivern en una arma per doblegar la voluntat dels civils ucraïnesos.

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant una trobada a Kíiv / Europa Press