Dies fluixos per a Vladímir Putin. El president rus no ha admès amb els gairebé 10 mesos de guerra, 301 dies, desafiaments militars del seu país a Ucraïna. La situació, però, podria haver canviat. En un missatge de vídeo als serveis de seguretat de Rússia, Putin ha dit que la situació a les quatre regions ucraïneses ocupades pel Kremlin era "extremadament complicada" i va insistir a les agències de seguretat intensificar els seus esforços per identificar els "traïdors, espies i desviadors". 

El vídeo va ser difós en un dia festiu dedicat als poderosos serveis de seguretat de Rússia. El discurs de Putin ha destacat una vegada més el creixent reconeixement de Moscou que la guerra a Ucraïna no es planificarà. A principis d'aquest mes, el líder rus ha dit que el conflicte a Ucraïna podria convertir-se en un "procés a llarg termini", després que Moscou es veiés obligada a abandonar alguns territoris annexionats, com per exemple la ciutat de Kherson. 

El missatge de Putin de dimarts es va produir hores abans que l'oficina de Zelenski anunciés que el líder ucraïnès va realitzar una visita sorpresa a la ciutat assetjada de Bakhmut, que ha estat devastada en gran part després de gairebé cinc mesos de lluita i les dues parts hi refereixen com la "carn de Bakhmut". 

“Em sembla que els herois de Bakhmut haurien de rebre el mateix que rep cada persona”, ha dit el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un vídeo publicat pel canal local Freedom TV mentre lliurava premis als soldats ucraïnesos. “Desitjo els seus fills, famílies, que tot estigui bé amb ells, que tinguin calor, que tinguin salut”.

Kíiv, a les fosques

El 80% dels consumidors de la regió de Kíiv segueix sense subministrament elèctric després dels atacs russos de dilluns contra la infraestructura energètica ucraïnesa, han informat aquest dimarts fonts regionals. "A causa dels danys a gran escala de la infraestructura energètica, Ukrenergo (l'operador de la xarxa elèctrica) aplica talls d'emergència. El 80% de la regió no té electricitat", ha assegurat el cap de l'administració militar regional, Oleksiy Kuleba, al seu canal de Telegram.

Kuleba ha assenyalat que les tasques per restablir el subministrament "com més aviat millor" continuïn, tot i que la situació continua sent “crítica”. "Vull emfatitzar que amb cada atac enemic, la complexitat i la durada de les tasques de reparació s'incrementen", ha indicat el responsable, i ha subratllat que es dona prioritat a l'abastament d'infraestructures crucials com els hospitals.

Per la seva banda, la companyia estatal Ukrenergo ha informat que el dèficit en el proveïment elèctric de la regió de Kíiv supera en aquests moments el 50%.

Malalties i més problemes per afrontar l'hivern ucraïnès

La baixada de les temperatures a Ucraïna durant l'hivern que ara comença podria provocar un augment de les malalties respiratòries, infeccioses i cardiovasculars, ha advertit l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

El representant de l'organització a Ucraïna, Jarno Habicht, ha alertat que els continus atacs a les instal·lacions sanitàries i a les infraestructures energètiques reduiran la disponibilitat dels serveis sanitaris al país i suposarà previsiblement un “desafiament” per a la logística i el transport de materials mèdics.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una conferència a Moscou / Efe