L'"operació militar especial", tal com Rússia anomena la guerra d'Ucraïna, no és l'únic focus que el Kremlin té posat. En aquest sentit, Rússia ha continuat expandint les seves bases militars a la regió de l'Àrtic, tot i que les importants pèrdues en la guerra a Ucraïna. Així ho demostren una sèrie d'imatges per satèl·lit obtingudes per la CNN

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també li ha dit a la CNN en una entrevista exclusiva divendres que ara hi ha "una acumulació militar russa significativa al nord", i les tensions recents fan que l'aliança "dupliqui la seva presència" en resposta. 

octubre 2021 octubre 2022 captura cnn
A l'esquerra, imatges de l'octubre del 2021, a la dreta, imatges de l'octubre del 2022 / captura CNN

Les trobades també es produeixen quan un alt funcionari d'intel·ligència occidental li ha dit a la CNN també que Rússia ha retirat fins a tres quartes parts de les seves forces terrestres de la regió prop de l'Àrtic, enviant-les per reforçar la invasió d'Ucraïna.  

Què mostren les imatges?

Les imatges per satèl·lit, aconseguides per CNN de Maxar Technologies, mostren una sèrie de bases de radar i pistes d'aterratge russes que van experimentar millores durant l'any passat. Les imatges no mostren un desenvolupament dramàtic, sinó més aviat el continu progrés de fortificació i expansió d'una àrea que, segons els analistes, és de vital importància per a l'estratègia defensiva de Rússia, en un moment de gran pressió sobre els recursos de Moscou.

Segons Maxar, les imatges demostren el treball continu a les estacions de radar al lloc d'Olenegorsk, a la península de Kola al nord-oest de Rússia, i a Vorkuta, just al nord del cercle polar àrtic. També semblen mostrar l'avenç del treball per completar un dels cinc sistemes de radar Rezonans-N a Ostrovnoy, un lloc situat al costat del Mar de Barents, a prop de Noruega i Finlàndia, a l'oest de Rússia. Els funcionaris russos afirmen que els Rezonans-N poden detectar avions i objectes furtius.

octubre 2021 octubre 2022 captura cnn2
A l'esquerra, imatges de l'octubre del 2021, a la dreta, imatges de l'octubre del 2022 / captura CNN

Aquest any es van completar tres nous radoms, els recintes resistents a la intempèrie utilitzats per protegir les antenes de radar, al lloc de defensa aèria de Tiksi, a l'extrem nord-est, segons les imatges i l'anàlisi de Maxar. També hi ha millores en una pista d'aterratge i estacionament a la base aèria de Nagurskoye, la instal·lació militar més septentrional de Rússia, i millores a la pista d'aterratge de la base aèria 'Temp', a l'illa de Kotelny, al nord-est del país. Rússia ha estat reforçant les seves defenses a l'extrem nord durant anys, i ha renovat una sèrie d'antigues bases soviètiques amb dissenys i equips moderns.

La seva regió àrtica ha estat durant molt de temps clau per al seu sector de petroli i gas, però també per a les seves defenses nuclears, amb una proporció significativa de les seves instal·lacions sofisticades d'armes nuclears i submarins en aquesta àrea.

Política Àrtica de Rússia

La política àrtica de Rússia fa referència a la política interior i exterior de Rússia en relació amb la regió russa de l'Àrtic. La regió russa de l'Àrtic es defineix a la "política àrtica russa" com totes les possessions russes situades al nord del Cercle Polar Àrtic. Aproximadament una cinquena part de la massa terrestre de Rússia es troba al nord del Cercle Polar Àrtic. El 2011, dels 4 milions d'habitants de l'oceà Àrtic, aproximadament 2 milions vivien a la Rússia àrtica, cosa que la converteix en el país àrtic més gran en població. Tot i això, en els últims anys la població de Rússia a l'Àrtic ha anat reduint-se, tal com destaca el mateix govern rus.

Els objectius principals de Rússia en la seva política àrtica són utilitzar els seus recursos naturals, protegir els seus ecosistemes, utilitzar els mars com a sistema de transport en els interessos de Rússia i assegurar-se que continuï sent una zona de pau i cooperació, segons han verbalitzat. Amb el desglaç de la regió, Rússia vol afanyar-se a aclaparar més territori per continuar sent el país amb més presència i guanyar pes comercial a la regió i amb les possibles noves rutes. 

 

Imatge principal: Àrtic / Unsplash