El vaixell insígnia de l'organització no governamental Proactiva Open Arms ha arribat al port de Lesbos (Grècia) carregat amb ajut humanitari, el mateix port on fa gairebé 4 anys l'ONG catalana va iniciar les seves tasques de rescat, llavors només amb salvavides i motos aquàtiques.

El vaixell Open Arms ha arribat a Lesbos procedent de l'illa grega de Samos, on va atracar el passat dia 30 d'abril també per descarregar ajut humanitari, i el seu pròxim destí serà Tessalònica.

En el seu perfil de twitter, l'ONG ha informat del seu atracament a Lesbos i ha recordat: "fa gairebé quatre anys arribàvem aquí per primera vegada per ajudar sense més mitjans que les nostres mans i experiència. Avui, 60.000 vides salvades després, tornem a bord de l'Open Arms carregats d'ajut humanitari".

El vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms va arribar dimarts passat a Samos després d'una setmana de travessia pel Mediterrani des del port de Barcelona i sense haver efectuat cap rescat en alta mar, amb l'objectiu de lliurar material humanitari.

L'Open Arms va salpar el 23 d'abril des del port de Barcelona, on portava bloquejat més de cent dies, per portar ajut humanitari als ports grecs de Samos, Lesbos i Tessalònica, però no per participar en tasques de rescat d'immigrants al Mediterrani central.

Els guardacostes grecs no han posat cap trava al desembarcament del vaixell i durant el viatge han estat en contacte "en qualsevol moment amb l'Open Arms per tramitar la documentació necessària per atracar al port", segons l'organització. 

La càrrega més important del total de 20 tones que porta el vaixell de rescat són productes d'higiene i menjar per a les persones dels camps de refugiats grecs, encara que també transporta material escolar, ordinadors i bicicletes per millorar la mobilitat als camps de refugiats.

L'Open Arms va rebre el permís per sortir cap a les costes gregues el 17 d'abril, però amb la condició de no desviar-se del camí i entrar a la regió de recerca i rescat (zona SAR) del Mediterrani central, una cosa que el director de l'ONG, Óscar Camps, va titllar d'"amenaça" perquè han estat advertits de multa si ho fan.

Tot i així, el cap d'operacions d'Open Arms, Gerard Casals, ha advertit en declaracions a Efe que si es trobaven amb una situació d'emergència al camí, "ajudarem - ha dit - com ho fem sempre perquè ens obliga la llei del mar".