El Marroc ha suspès una cimera amb l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, per haver volgut acontentar Algèria. Borrell, en una entrevista amb la televisió, ha intentat aquesta setmana acostar posicions amb els algerians en plena crisi del gas afirmant que el futur del Sàhara Occidental passa per una consulta. L'exministre socialista i ara alt representant de la UE va assegurar al programa 'La Hora de La 1' que "la posició que té el govern espanyol era i és la de la UE; defensar la realització d'una consulta perquè el poble sahrauí sigui qui decideixi com vol que sigui el seu futur". Aquest posicionament va ser deplorat pel Marroc, que fins i tot va arribar a dir que esperava que es tractés d'un "lapsus". En conseqüència, el ministre d'Exteriors marroquí, Naser Burita, ha cancel·lat una reunió bilateral que estava prevista pel setembre a Rabat amb Borrell al·legant que la trobada és "inapropiada". 

De fet, Borrell va matisar les seves paraules l'endemà, un cop vist la ficada de pota. En una entrevista amb EFE va corregir l'afirmació i va defensar que la solució del problema del Sàhara "passa per una solució acordada entre les parts", el Marroc i el Sàhara Occidental, i "en el marc de les resolucions de les Nacions Unides".

Des de Rabat, Mohamed VI està molt satisfet amb el canvi de discurs que la Moncloa va certificar abans de l'estiu amb una carta on reconeixia l'autonomia del Sàhara en el Marroc, i per tant el considerava territori marroquí. El rei marroquí va declarar que el gir espanyol era "positiu" i va assegurar que "no es veurà afectat per les condicions regionals ni per canvis interns". Però, en canvi, amb la intervenció de Borrell retornant a la posició inicial, tot tornava a trontollar, i així s'ha acabat suspenent una reunió amb l'alt càrrec de la UE, per la seva posició dissonant amb el que Espanya havia postulat.

S'ha d'entendre la reacció del Marroc perquè el Front Polisario va celebrar les declaracions de Borrell. Després que aquest grup revolucionari sahrauí trenqués contactes amb l'executiu espanyol al març, quan el Marroc va divulgar una carta del president d'Espanya, Pedro Sánchez, va enviar a Mohamed VI on Espanya qualificava la proposta marroquina d'autonomia pel Sàhara com una base "més seriosa, realista i creïble" per resoldre el conflicte. Ara, els representants sahrauís han manifestat satisfacció amb Borrell perquè torni a parlar específicament d'un referèndum, que planteja l'ONU des d'una resolució del 1979.  La representació a Europa del Polisario va dir que les "valentes" paraules de Borrell reflecteixen "el fracàs de tots els plans o propostes" que pretenguin "imposar una solució al marge de la voluntat" del poble sahrauí. "Donem la benvinguda a aquesta declaració amb el desig que es materialitzi en fets contrets", van assegurar.

D'aquesta manera, amb l'argumentari de Borrell, s'ha obert una nova font de conflicte entre el Marroc, Espanya, el Sàhara i Algèria. Per entendre aquest gir sobtat de Borrell, cal recordar que l'executiu espanyol està comandant unes dures negociacions amb el president francès, Emmanuel Macron, per connectar la península Ibèrica amb França a través dels Pirineus, per distribuir el gas algerià. És per això que l'alt representant de la UE podria estar volent acostar-se a Algèria per facilitar les relacions diplomàtiques, ja que aquest país demana la llibertat plena i la sobirania del poble sahrauí.