La Unió Europea destinarà 500 milions d'euros més a enviar armes a Ucraïna. Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea han tancat aquest dilluns un acord polític per destinar 500 milions d'euros més a finançar la guerra. Es tracta del cinquè tram de 500 milions d'euros acordat pels 27, cosa que eleva el total de fons destinats a finançar la compra d'armament per enviar a Ucraïna a 2.500 milions d'euros. "Ucraïna necessita més armes i els les donarem", ha remarcat l'alt representant de la UE, Josep Borrell, en una roda de premsa posterior a la reunió de ministres d'Exteriors del bloc comunitari. Borrell ha assegurat que hi ha "unanimitat" entre els 27 a l'hora de mantenir-se al costat d'Ucraïna en la seva "lluita per la llibertat".

La UE va acordar per primer cop finançar sota el Fons Europeu de Suport a la Pau l'enviament d'armes a Ucraïna el 27 de febrer, només tres dies després de l'inici de la invasió russa. Posteriorment, va donar llum verda a tres trams més de 500 milions d'euros i l'acordat aquest dilluns és el cinquè. En la reunió, el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmytro Kuleba, ha explicat als seus homòlegs europeus la situació al país. "La seva descripció mostra que la situació sobre el terreny continua sent dramàtica i empitjora cada dia", ha lamentat Borrell, que ha dit estar "aterrat per la violència de l'agressió russa contra civils a Ucraïna".

Davant les crítiques d'Hongria a l'efectivitat de les sancions europees, l'alt representant ha remarcat que les restriccions "funcionen". "L'economia russa s'està veient severament afectada", ha subratllat. Amb tot, ha avisat que "no són una solució miraculosa" per posar fi a la guerra. A banda de l'augment del finançament per enviar armes a Ucraïna, la UE està ara ultimant un nou paquet de sancions contra Rússia. La Comissió Europea va proposar un nou paquet el passat divendres que inclou prohibir les importacions d'or rus i reforça els requisits d'informació a oligarques russos sobre els seus actius, entre d'altres. Es preveu que els ambaixadors dels 27 donen llum verda al paquet aquesta setmana. 

Putin, amenaça

El president rus, Vladímir Putin, va afirmar que Rússia encara no ha començat "res seriós" a Ucraïna. I va remarcar que, actualment, l'operació bèl·lica de les tropes russes se centra en la regió del Donbass, a l'est del país.  "Tothom ha de saber que, realment, encara no hem començat res seriós. Al mateix temps, no ens neguem a celebrar converses de pau. Però aquells que sí que ho fan han de saber que, com més temps passi, més complicat serà arribar a un acord amb nosaltres", va advertir Putin en una reunió amb els líders dels grups parlamentaris i la directiva de la Cambra Baixa al Kremlin.