Els carrers centrals de Moscou són un clam, amb centenars de persones que criden contra el president rus, Vladímir Putin. Els concentrats criden "Envieu-hi a Putin, a la trinxera", cosa que mostra com la decisió del president de convocar 300.000 reservistes espanta la població, que no es vol veure involucrada en una guerra que fins ara observaven des de la distància. La concentració de centenars de persones contra Putin són del tot excepcionals a Rússia, fins al punt que les forces policials aquest vespre de dimecres s'han vist amb dificultats de dispersar la gent.

La decisió del president rus de mobilitzar militarment 300.000 reservistes per assegurar la invasió d'Ucraïna ha provocat una situació de pànic al país, que s'està traduint en protestes a les grans ciutats. Arran d'aquestes protestes la policia russa ha efectuat desenes de detencions. L'organització de defensa dels drets civils OVD-Info fa un recompte propi sobre les manifestacions, totes elles fetes amb gran dificultat i enmig d'una forta pressió policial, i ha confirmat almenys 200 detencions. La xifra s'incrementarà amb tota probabilitat per les convocatòries que s'estan fent per als pròxims dies.

La Fiscalia de Moscou ha advertit que la mera difusió de convocatòries, i no cal dir la participació en manifestacions, és constitutiu de delicte, després que es van publicar per Internet les primeres crides a mobilitzar-se. A Rússia no estan permeses les manifestacions no-autoritzades, i no se n'autoritza cap contra les directrius del govern

Vladímir Putin ha anunciat aquest dimecres la "mobilització militar parcial" de reservistes per respondre a les derrotes consecutives que l'exèrcit rus acumula en el front ucraïnès. En un discurs a la nació russa, Putin ha fet pública la decisió de cridar a files part de la població, un moviment desitjat per la vella guàrdia del Kremlin, inquieta per la contraofensiva d'Ucraïna. A més, el líder rus ha assegurat que des d'avui el seu objectiu és "alliberar el Donbass". Les paraules de Putin són una clara escalada del conflicte a Ucraïna, les quals arriben poc després que les autoritats de les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk anunciessin les dates per celebrar els seus referèndums per adherir-se a Rússia. El president rus ha arribat a afirmar que Occident fa xantatge a Rússia amb l'amenaça nuclear i ha afirmat que el seu país pot respondre.