El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha demanat revisar el dret a veto de Rússia al Consell de Seguretat de l'ONU per tal de limitar aquest poder. En un discurs a l'Assemblea General de l'ONU, Michel ha avisat que Rússia està "abusant del dret a veto" al Consell i ha donat suport a una iniciativa de França i Mèxic per limitar el dret a veto en casos "d'atrocitats massives". L'alt dirigent de la Unió Europea ha proposat canviar el sistema actual per un model que combini les decisions preses per majoria amb un ús "moderat i modulable" del dret a vet. En la seva intervenció, Michel també ha defensat "reparar el sistema" de les Nacions Unides, que ha qualificat de "calcificat" i "deliberadament obstaculitzat per forces hostils", en referència a l'ús que en fa Rússia d'aquest dret que té atribuït per evitar sancions per la invasió a Ucraïna.
En el seu discurs a la seu a la seu de l'ONU a Nova York, Michel ha remarcat que la invasió russa d'Ucraïna ha fet encara més necessària la reforma del sistema de l'ONU i ha advertit el Kremlin que "la impunitat no és eterna". Amb "l'abús" de Rússia del dret a veto al Consell de Seguretat, Michel ha dit que s'està "violant flagrantment" la Carta de Nacions Unides i el dret internacional. "Hem d'assumir la nostra responsabilitat", ha dit tot defensant la reforma perquè el Consell deixi d'estar "impotent".
Manca de representació del sud global
Michel també ha indicat que les estructures actuals del Consell de Seguretat, estan obsoletes i ha instat a ampliar la representació global de l'organisme, en considerar que ara per ara "l'ONU no reflecteix el món d'avui". "L'Àfrica, l'Amèrica del Sud, el Carib i l'Àsia estan infrarepresentades o no representades. Donem suport a la reforma integral i massiva", ha afirmat.
El dret a vet, en debat
El dret de veto, que té paralitzat al Consell de Seguretat i que és cada vegada més qüestionat, es va convertir aquest dimecres en el protagonista de l'enèsima sessió dedicada a la guerra d'Ucraïna, i que va tenir com a convidat al president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Abans d'arrencar la sessió, els deu membres no permanents del Consell van fer una inusual compareixença a la porta mateixa de l'organisme per a demanar que es restringeixi al màxim l'ús del veto "i especialment en accions que tendeixin a evitar les atrocitats".
Va ser significatiu que en aquesta compareixença faltessin les cinc grans potències —EUA, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit— que com a membres permanents gaudeixen d'aquest dret, encara que el país que més ha utilitzat el veto en els últims anys és, amb gran diferència, Rússia. De fet, Rússia ha evitat que el Consell de Seguretat condemni la seva invasió d'Ucraïna o que li ordeni retirar les seves tropes precisament usant el dret de veto, la qual cosa ha obligat els altres països a portar el tema a l'Assemblea General, òrgan sense poder resolutiu.
Zelenski proposa l'expulsió temporal de Rússia
Conscient que el Consell ha entrat en una dinàmica reiterada de discursos contraposats d'una part i una altra sense terreny comú, el president ucraïnès va portar dues propostes dirigides clarament contra Rússia. Primer, expulsar temporalment a un membre que viola la carta fundacional de l'ONU; segon, portar cada resolució vetada en el Consell a l'Assemblea i donar-li poder a aquesta per a aixecar el veto. En cas de ser aprovades, la perjudicada seria Rússia, però el mateix sistema de funcionament de l'ONU —i precisament el dret de veto— fa que aquesta proposta quedi de nou en res, de la mateixa manera que les crides a reforma en l'estructura del consell fa anys que no prosperen.