El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es dirigirà personalment a l'Assemblea General de l'ONU aquest dimarts, per primera vegada des de la invasió russa a Ucraïna el febrer del 2022. "Per a nosaltres és molt important que totes les nostres paraules, tots els nostres missatges siguin escoltats".

Zelenski ha fet aquestes declaracions durant una visita a l'hospital universitari de Staten Island, on els soldats ucraïnesos han estat tractats per amputacions. El 2022, el president ucraïnès va enviar un discurs enllaunat a l'ONU on deia que "podem tornar la bandera ucraïnesa a tot el nostre territori. Podem fer-ho amb la força de les armes, però necessitem temps". 

Zelenski també assistirà a una reunió del consell de seguretat de l'ONU sobre Ucraïna dimecres, però no va quedar clar si estarà assegut a la taula de l'organisme de 15 membres si parla el ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov.

"I si a les Nacions Unides encara hi ha un lloc per als terroristes russos, crec que la pregunta no és per a mi, és una pregunta per a tots els membres de les Nacions Unides", ha destacat. "No estic segur que triem el format". Quan se li ha preguntat si es quedaria a la sala per escoltar, Zelenski va dir: "No sé com serà, en realitat".

La visita de Zelenski als EUA

Dilluns, el president ucraïnès va viatjar directament a l'hospital des de l'aeroport després d'aterrar a Nova York i va lliurar medalles als soldats ferits i part del personal de l'hospital.

“Gràcies per continuar lluitant pel nostre país i defensant les seves fronteres. També agraeixo als metges i a tots aquells que han estat recolzant els soldats ucraïnesos des del començament de la guerra a gran escala”, ha destacat, segons un comunicat de l'oficina presidencial. “Els estarem esperant tothom. Els necessitem a vosaltres, a tots els guerrers d'Ucraïna, per derrotar l'enemic”.

Què s'espera del discurs de Zelenski?

En el discurs de dimarts, s'espera que Zelenski exposi al món i a Washington la necessitat de continuar ajudant a repel·lir la invasió russa, gairebé 19 mesos després d'iniciada la guerra.

Els aliats occidentals d'Ucraïna han subministrat armes i altres assistències, i el Congrés dels Estats Units està sospesant la sol·licitud del president Joe Biden de proporcionar fins a 24.000 milions de dòlars més en ajuda militar i humanitària. Els legisladors nord-americans estan cada cop més dividits sobre la qüestió de proporcionar diners addicionals a Ucraïna.

Aquest discurs es produirà tot just enmig d'avenços aclaparadors d'Ucraïna al voltant de la molt disputada ciutat de Bakhmut, amb la represa del municipi tàctic de Klishchiivka en el que marcaria la segona victòria contraofensiva notable de Kíiv en tres dies.