Polònia tanca l'aixeta del subministrament armamentístic a Ucraïna. Des de Varsòvia justifiquen aquesta decisió afirmant que el país vol centrar-se en la seva pròpia defensa. A l'inici de la invasió d'Ucraïna, Polònia es va erigir en un dels principals Estats europeus que donava tota mena de suport al govern ucraïnès i els seus ciutadans. Tanmateix, gradualment, la relació entre els dos Estats s'han anat malmetent, fins que ara, Polònia travessa una línia que semblava impensable fa mesos: deixar de donar suport armamentístic a Ucraïna. 

"Ja no estem transferint armes a Ucraïna, perquè ara estem armant Polònia amb armes més modernes", ha afirmat Mateusz Morawiecki, primer ministre polonès, segons recull The Guardian. Es tracta d'un cop molt dur per Kíiv, ja que fins ara, Varsòvia era un dels principals proveïdors d'armes a les forces ucraïneses. 

"Vam ser els primers a fer molt per Ucraïna, i per això esperem que entenguin els nostres interessos", ha remarcat el primer ministre de Polònia, qui ha afegit: "Per descomptat que respectem tots els seus problemes, però per a nosaltres, els interessos dels nostres agricultors són el més important". 

Dels cereals a les armes: el camí cap a l'enemistat

 Amb el Mar Negre tancat pel bloqueig militar rus i els seus ports fluvials i infraestructures agrícoles bombardejades gairebé diàriament per Rússia, Kíiv ha rebut la decisió de Polònia d'estendre el veto a les importacions de productes agrícoles ucraïnesos com una traïció. Després de mesos de declaracions contradictòries, el govern de Varsòvia va confirmar que prorrogaria la prohibició a les importacions ucraïneses encara que la Comissió Europea li demanés el contrari. Va ser aquí quan les relacions entre els dos països van començar a anar pel pedregar. 

La reacció de Kíiv no va fer enrere la determinació polonesa per distanciar-se del país just poc abans d'unes eleccions. Morawiecki ha amenaçat amb "afegir més productes" a la llista d'importacions ucraïneses bloquejades si Kíev "intensifica el conflicte" per aquesta qüestió. Per la seva banda Ucraïna ha elevat l'assumpte a l'Organització Mundial del Comerç (OMC), cosa que, segons ha comentat Morawiecki, "només vol dir que algú, en aquest cas la part ucraïnesa, no comprèn la desestabilització (que l'entrada de productes ucraïnesos suposa) al mercat agrícola polonès".

A més, Volodímir Zelenski, president ucraïnès, i el seu discurs davant de l'Assemblea de l'ONU va posar més llenya al foc: "És preocupant que alguns a Europa estiguin representant el paper de la solidaritat en un teatre polític, convertint (la qüestió de) els cereals en un thriller. Es diria que estan interpretant els seus papers. Però el que fan és ajudar a preparar l'escenari per a un actor de Moscou".