La milícia de mercenaris russos del Grup Wagner hauria efectuat una parada tàctica de les activitats ofensives contra la ciutat de Bakhmut, la qual encara no hauria caigut totalment en mans dels invasors, tot i que ja suposa la batalla més mortífera de la guerra d'Ucraïna. Segons informa el think tank 'Institute for the Study of War' (ISW), les operacions dels Wagner haurien entrat en una pausa tàctica temporal per reagrupar-se i reequipar-se després de setmanes de lluita ferotge, escassetat de material ofensiu i crítiques al ministeri de Defensa rus. L'ISW no té constància de més accions dels mercenaris d'ençà que els russos van capturar l'est de la ciutat a principis de setmana. Per això, interpreten la inactivitat com un senyal de pausa tàctica, o fins i tot una oportunitat per a les tropes de l'exèrcit rus de culminar el setge de Bakhmut i anotar-se ells la victòria.

Els Wagner s'aturen a Bakhmut

En el seu informe diari sobre la guerra a Ucraïna, l'ISW recorda que fa nou mesos que els mercenaris wagnerians ataquen l'est de Bakhmut amb molta intensitat, mitjançant ofensives que "probablement han consumit una quantitat significativa de personal i recursos dels Wagner", sense que acabi de quedar massa clar que hagin pogut culminar el setge. A més a més, els ucraïnesos han informat de l'arribada de reforços per als russos a la zona, així com de forces convencionals de l'exèrcit rus, fet que "podria suggerir que les forces russes tenen la intenció de compensar la possible culminació de les operacions ofensives de Wagner a Bakhmut amb noves tropes convencionals". Alternativament, indiquen, "els combatents del Grup Wagner també podrien estar realitzant una pausa tàctica temporal per esperar aquests reforços convencionals russos i reposar per preparar-se per dur a terme operacions costoses dins del centre de Bakhmut".

Tensions internes a l'exèrcit rus

En el mateix informe, l'ISW constata que les pressions internes dins l'exèrcit rus serien l'explicació per algunes de les operacions més costoses al sòl ucraïnès. Més concretament, alerten que "la dinàmica interna dins de l'exèrcit rus podria estar impulsant la possible represa d'ofensives costoses prop de Vuhledar (al sud-est del país)," tot i que aquestes aconseguirien, en realitat, "pocs beneficis operatius". Creuen que el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va ordenar al comandant del Districte Militar Oriental (EMD), el Coronel General Rustam Muradov, que capturés Vuhledar de qualsevol de les maneres "per compensar la manca de progrés i pèrdues significatives a la zona". A fi d'això, insisteixen que "Muradov necessitaria noves reserves de mà d'obra i equipament per seguir les instruccions de Xoigú, i la substitució de dues brigades. "Encara no està clar si Xoigú ha decidit proporcionar a Múradov els recursos necessaris per reprendre les operacions ofensives", tot i que creuen que el Coronel General es podria veure forçat a fer-ho per "demostrar la seva competència". Sigui com sigui, "l'ISW avalua que les forces russes haurien d'avançar 24 km cap al nord des dels fronts actuals al voltant de Vuhledar" per donar suport a les altres operacions a la província del Donetsk, "una taxa d'avenç que les forces russes no han aconseguit des dels primers mesos de la invasió". Amb tot, alerten: "La represa de les costoses ofensives al voltant de Vuhledar seria un malbaratament de les forces ja degradades en un esforç operatiu cada vegada més absurd, però les motivacions personals de Muradov" podrien motivar-ho.