Ucraïna celebra el seu primer Nadal en plena invasió russa. La guerra i les dures condicions amb les quals el poble ucraïnès encara aquest hivern ha distanciat els dos països veïns i ha provocat que la població es desmarqui del calendari de l'Església Ortodoxa russa i les celebracions religioses comencin abans, aproximant-se així a la tradició occidental. I és que fins ara, Ucraïna havia celebrat el naixement de Jesús el 7 de gener, com a Rússia. Enguany, però, moltes famílies han volgut distanciar-se del seu calendari com a mostra de rebuig al règim de Vladímir Putin. Així, per primer cop, l'Església ucraïnesa ha aprovat actes nadalencs a les seves congregacions per aquest 25 de desembre, tot i que s'espera que el 7 de gener també se celebri.

Zelenski pronuncia el discurs de Nadal

Amb motiu d'aquests canvis, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha pronunciat aquest dissabte 24 un discurs nadalenc en el qual ha ressaltat que no hi ha drons suïcides que puguin apagar l'estrella de Betlem. "Veurem la seva resplendor fins i tot baixa terra en un refugi antibombes. Omplirem els nostres cors de calidesa i llum. Cap míssil Kinzhal pot fer-los mal. Es trencaran contra el nostre esperit d'acer. I la nostra lluita seguirà sense parar", ha subratllat en el seu missatge difós en les xarxes socials. El líder ucraïnès ha dit en el seu discurs nadalenc que els ucraïnesos han viscut "notícies amargues" des de l'inici de la invasió russa el 24 de febrer, però aquest Nadal cantaran nadales "més alegres que mai, més fortes que el so d'un generador".

Nadal a les fosques a Ucraïna

"Sentirem les veus i les salutacions dels familiars, en els nostres cors, fins i tot si el servei de comunicació i internet han caigut. I fins i tot en la foscor total, ens trobarem, per a abraçar-nos amb força. I si no hi ha calor, ens farem una forta abraçada per a escalfar-nos", ha afirmat, en referència a la gran majoria de ciutadans, que estarien patint apagades d'electricitat a causa dels bombardejos. Zelenski ha subratllat a més que Ucraïna avança "a través de les espines cap a les estrelles", sabent que al final del camí els espera Déu, "un jutge just que premia el bé i castiga el mal". En la seva opinió, el mal no té arma més forta que l'armadura que Déu els ha donat i contra el qual xoca "com un mur de pedra". "Hem vist això més d'una vegada", ha afirmat,  "aguantem el principi de la guerra. Sofrim atacs, amenaces, xantatges nuclears, terror, atacs amb míssils. Aguantem aquest hivern perquè sabem pel que lluitem".