La Comissió Europea ha proposat sancionar el cap de l'Església Ortodoxa Russa, el patriarca Kirill, com a part del sisè paquet de mesures en resposta a la guerra d'Ucraïna. Kirill, que dona suport i beneeix la invasió russa d'Ucraïna, ha estat criticat per diversos funcionaris de l'església per pronunciar sermons que donaven suport a la guerra. Durant el mes de març, el funcionari ortodox va entregar una icona al general rus Viktor Zolotov, durant un servei religiós a la Catedral de Crist Salvador de Moscou, per inspirar a les tropes. "Que aquesta imatge inspiri els joves soldats que prestin jurament, que emprenen el camí de la defensa de la pàtria", ha dit Kirill, segons el The Washingtn Post.

Com a resposta al suport de Kirill, centenars de funcionaris religiosos de l'Església Ortodoxa Russa van firmar una carta oberta expressant la seva oposició a la invasió de Moscou. El document va ser firmat per gairebé 300 sacerdots i membres de l'església i demanava l'autonomia del poble ucraïnès.   "Respectem la llibertat donada per Déu a l'home, i creiem que el poble d'Ucraïna ha de prendre la seva decisió pel seu compte, no a punta de pistola, sense la pressió d'Occident o Orient", deia la carta, va informar Al-Jazera.

Les noves sancions proposades impliquen a 58 persones més, incloent-hi militars russos, però també a la dona, filla i fill del portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov.

Sancions per anar contra la guerra

El sacerdot Georgy Edelshtein està obert a debatre els qui discrepen de la seva oposició contra "l'operació militar especial" a Ucraïna. El sacerdot és dels pocs russos que s'ha pronunciat contra l'operació militar a Ucraïna. Amb veu tremolosa, però sense vacil·lar, explica que "tem ser un mal sacerdot. No he estat contra totes les guerres, tanmateix, sempre he estat en contra d'una guerra agressiva d'acaparament de terres".

Ucraïna "és un estat independent, que facin el que vulguin", ha dit a AFP, des de casa seva, a la regió de Kostromà, a sis hores de Moscou. Des que Rússia va començar la seva ofensiva a Ucraïna el 24 de febrer, només alguns sacerdots de l'Església Ortodoxa Russa s'han pronunciat obertament sobre la campanya del Kremlin.

Més de 150 milions de fidels

L'Església Ortodoxa Russa està encapçalada pel patriarca de Moscou, Kirill, ara sancionat i en el punt de mira, i té uns 150 milions de fidels a tot el món. Kirill ja ha donat alguns sermons bel·licosos on ha fet una crida als russos a "unir-se" a les autoritats per ajudar a vèncer als "enemics" de la unitat històrica entre Rússia i Ucraïna. 

 

Imatge principal: el pare Oleksandr, fent la celebració de la pasqua ortodoxa a Ucraïna / Efe