L'estat de Texas ha demandat el govern del dels Estats Units per defensar el dret a l'avortament. Texas ha obert aquest procés judicial contra l'executiu de Joe Biden després que aquest anunciés un nou decret per protegir el dret a l'avortament. El demandant al·lega que aquest tipus de protecció contradiu les lleis estatals. Concretament, des de la Casa Blanca van donar llum a un nou decret llei per protegir l'avortament després que el Tribunal Suprem revoqués les garanties judicials del dret a l'avortament.

Doncs bé, segons l'estat de Texas, el nou decret de Biden obliga hospitals i metges a "cometre crims i posar en risc les seves llicències" concedides sota la legislació texana. Així, l'estat del sud dels Estats Units argumenta que la mesura del govern és il·legal i que l'avortament no ha de quedar a la Llei de Tractament Mèdic d'Emergència. Segons l'estat de Texas, la resposta de l'Executiu del país a la decisió el juny passat del Tribunal Suprem, que va revocar les garanties judicials al dret a l'avortament, és una temptativa d'usar la llei federal "per transformar cada sala d'urgències en una clínica d'avortament".

Concretament, la mesura de Biden ordena al secretari de Salut i Serveis Humans, Xavier Becerra, que protegeixi l'accés a les píndoles abortives. Becerra també té l'encàrrec de garantir l'atenció mèdica d'emergència a les embarassades i a les que pateixin un avortament espontani, impulsar una campanya de divulgació, organitzar la defensa de les pacients que ho necessitin amb una xarxa d'advocats que treballin gratuïtament i de garantir l'accés als anticonceptius.

L'estat de Texas veta el dret a l'avortament

El fiscal general de Texas i principal demandant, Ken Paxon, ha afirmat que "l'administració Biden busca transformar cada sala d'emergències del país en una clínica d'avortament sense cita prèvia". La resposta de l'executiu de Biden ja ha arribat de la mà de la seva portaveu, Karine Jean-Pierre. Ella ha acusat Paxton de ser un exemple clar d'un "republicà radical" i ha subratllat la incongruència que, a parer seu, suposa que un funcionari "demandi" per negar un dret "vital a les sales d'urgències" que està recollit per la "llei nord-americana".

La denúncia exposa que demanar als hospitals de Texas que facin avortaments quan la vida de la mare "no està en perill" és una intromissió a la sobirania de l'estat. Concretament, Texas és un dels 13 estats del país que té restrinccions vigents d'avortament. A més, és un territori que veta totalment aquest dret de la dona. Val a dir que el nou decret de Biden perquè les dones dels Estats Units puguin avortar té un recorregut limitat. I és que l'única forma de garantir totalment el dret de la dona a avortar és mitjançant l'aprovació d'una nova llei al Congrés. 

El nou decret de Biden 

El nou decret de Biden pretén contrarestar les lleis estatals més restrictives mentre des de l'Executiu treballen per tirar endavant una llei al Congrés a escala nacional que blindi el dret a l'avortament. Ara bé, el Partit Demòcrata no ho té gens fàcil. Amb 50 dels 100 escons del Senat, necessitaria una majoria qualificada de 60 vots favorables. Sobre aquest punt, el president ja ha comunicat que està disposat a prémer el "botó nuclear”, fet que li permetria aprovar una norma d'abast federal amb majoria simple.