Fa tres setmanes que el Tribunal Suprem dels Estats Units (EUA) va fer pública la seva decisió d'anul·lar la sentència Roe v. Wade, la qual feia 50 anys que protegia el dret de l'avortament com dret constitucional. En aquest temps, les manifestacions a favor del dret de les dones de poder decidir s'han reproduït dins i fora de l'Estat. Molts polítics demòcrates s'han posicionat contra la decisió del Suprem, de majoria conservadora, però no han impulsat grans mesures fins ara. Per contra, els republicans a molts estats s'han afanyat a aprovar llei que fan virtualment impossible poder avortar en cap cas. Tanmateix, en les últimes hores, el president estatunidenc, Joe Biden, ha signat un decret que pretén protegir l'accés a aquest dret. 

L'ordre executiva que ha firmat Biden exigeix al Departament de Salut que prengui les mesures necessàries per garantir l'accés a la medicació abortiva. També es demana a aquest Departament que estudiï les millors maneres de protegir als professionals que donen aquest servei. L'administració Biden també planeja que Merrik Garand, fiscal general, i Dana Remis, l'advocada de la Casa Blanca, convoquin advocats privats, col·legis d'advocats i organitzacions d'interès públic per fomentar "una representació legal sòlida de pacients, proveïdors i tercers legalment" o "buscar o oferir serveis d'atenció a la salut reproductiva a tot el país".

Tot plegat, però, evita una de les principals reivindicacions del moviment feminista dels EUA els darrers 50 anys i que ha revifat des de la decisió del Suprem: reconèixer el dret de l'avortament en una llei federal. Fins ara ha estat un dret que només se sostenia per una sentència que creava una jurisprudència molt concreta: el dret a decidir sobre el cos és de les persones i no del govern. Sobre aquesta premissa s'han construït lleis satèl·lit que depenien de Roe v. Wade, però no hi havia una regulació pròpia a escala federal que protegís aquest dret al marge dels tribunals. Els demòcrates no ho han arribat a fer mai i, ara, algunes veus dins del partit se sumen a aquesta demanda, però l'Administració Biden valora aquesta opció a poc a poc.

Tan a poc a poc, que, per ara, el president Biden està aprofitant la situació per demanar el vot pels demòcrates a les pròximes eleccions a les Cambres estatunidenques, per tal de poder garantir aquest dret. "Biden ha deixat clar que l'única manera de garantir el dret de la dona a triar és que el Congrés restableixi les proteccions de Roe v. Wade com a llei federal", han afirmat des de la Casa Blanca. 

Mentrestant als estats antiavortistes

Per altra banda, els republicans que governen molts estats no han trigat gens ni mica a tirar endavant llei extremadament restrictiva. Fa poc més d'una setmana, el Tribunal Suprem de Texas va restablir la llei de 1925 que prohibia l'avortament.  Però no només estan prement l'accelerador els governadors republicans, alguns demòcrates que han basat la seva campanya a posicionar-se com antiavortistes han vist la seva oportunitat. És el cas de Louisiana, on en el passat dijous, la jutgessa estatal ha aixecat aquest divendres el bloqueig judicial que impedia l'entrada en vigor de la prohibició de l'avortament a Louisiana. Decisió ben rebuda pel governador demòcrata.