El Tribunal Suprem de Texas ha restaurat una llei de 1925 que prohibeix l'avortament i que el fiscal general de l'estat havia ordenat implementar després que el Tribunal Suprem federal acabés amb la protecció a l'avortament. La resolució del Tribunal només restaura la llei de manera temporal mentre s'arriba a una decisió final. Amb aquesta mesura el que ha fet el tribunal ha estat bloquejar la resolució d'una cort inferior que havia d'evitar l'entrada en vigor de la llei a petició del Centre per als Drets Reproductius (CRR) i la Unió per a les Llibertats Civils a Amèrica (ACLU), que representaven a clíniques que practiquen avortaments.

La llei de 1925 estableix penes de fins a cinc anys de presó per a aquells metges que ajudin una dona a interrompre el seu embaràs. La legislació prohibeix l'avortament en cas d'incest o violació i només estableix una excepció en cas que la vida de la mare estigui en perill. La llei va entrar en vigor abans que l'any 1973, el Tribunal Suprem aprovés la sentència "Roe v Wade" per la qual s'establia que els estats no podien interferir en la decisió d'una dona sobre el seu embaràs. El Tribunal Suprem, de majoria conservadora, va revocar la setmana passada la sentència, posant fi així a la protecció federal a l'avortament i va donar permís als estats per a fixar les seves pròpies regles.

"Lleis zombis"

Amb la decisió del Tribunal Suprem, estats com Texas, ha començat a posar en marxa les "lleis zombis" que són totes aquelles que s'havien proclamat abans que el Tribunal Suprem garantís el dret a l'avortament en 1973, mentre que altres estats van activar "lleis moll", que s'anomenaven així perquè estaven pensades per entrar en vigor just en el moment que es va derogar el dret a l'avortament. En concret, el fiscal general de Texas, el republicà Ken Paxton, ha ordenat a tots els fiscals texans que perseguissin per la via penal a qualsevol metge que ajudés una dona a interrompre el seu embaràs. 

Texas és un dels estats que compta amb unes restriccions més severes respecte a l'avortament, quan el Tribunal Suprem va emetre la seva resolució tenia a la seva disposició dues lleis: la de 1925 que ara ha quedat desbloquejada, i una altra que actualment prohibeix l'avortament fins a les sis setmanes d'embaràs, quan moltes dones ni tan sols saben que estan embarassades. "Aquestes lleis són confuses, innecessàries i cruels", ha assegurat a través d'un comunicat l'advocat Marc Hearron, del Centre pels Drets Reproductius, quan el Tribunal Suprem ha emès la seva resolució aquesta matinada. Tot i això, la situació a Texas és molt confusa tant per a metges com per a pacients perquè no se sap exactament quines normes estan en vigor i quines no. 

Actualment, l'avortament és il·legal en set dels 50 estats dels Estats Units: Alabama, Arkansas, Missouri, Oklahoma, Dakota del Sud, Wisconsin i Virgínia Occidental.