Més problemes i tensions a l'Àsia central. Els problemes a la frontera entre el Kirguizistan i el Tadjikistan han revifat després d'un parell de dies de calma a conseqüència de nous xocs dels quals les dues parts es van acusar mútuament. "En violació de tots els acords aconseguits, la part tadjik ha atacat les instal·lacions de la guàrdia fronterera i civils en el segment de la frontera entre ambdós països del districte de Bakten", ha denunciat avui el servei de fronteres del Kirguizistan, citat per l'agència AKIpress. L'entitat va expressar la seva "profunda preocupació amb el desenvolupament de la situació" i va denunciar l'increment de les provocacions a la frontera.

"Això demostra que les autoritats de Tadjikistan no estan en condicions de controlar la situació, és més, propicien l'escalada dels enfrontaments armats, cosa que condueix a pèrdues humanes i perjudica la infraestructura civil dels dos països", ha afegit el servei fronterer. Mentrestant, el Tadjikistan va acusar la part kirguís de trencar les hostilitats de matinada amb atacs d'armes pesants contra diverses localitats properes a la frontera, segons l'agència Khobar.

Per la seva banda, Biskek ha assenyalat, també de matinada, les forces tadjiks han atacat amb armes lleugeres les posicions de la guàrdia fronterera kirguís a quatre localitats frontereres del districte de Bakten. Posteriorment, la Guàrdia fronterera kirguís ha acusat Tadjikistan d'utilitzar "tancs, blindats i morters" en els seus atacs. "Els guardafronteres del Kirguizistan responen a l'agressió armada de la part tadjik amb mesures adequades i utilitzen totes les armes i equipament tècnic disponibles per forçar el contrincant a cessar el foc", han afegit

El Ministeri d'Exteriors del Kirguizistan va enviar una nota de protesta a la seva contrapart tadjik en què va acusar Dušanbe de violar els acords aconseguits el 14 de setembre passat i d'haver atacat de manera artera la infraestructura militar i civil a la frontera kirguís després d'haver concentrat prèviament les seves tropes a la zona. "Tots els problemes que sorgeixen a la frontera s'han de decidir exclusivament per mitjans polítics i diplomàtics", va assenyalar la diplomàcia kirguís.

Intents d'alto el foc

Els caps dels serveis fronterers de les dues parts van entaular converses a primera hora i van acordar un alto el foc al cap d'unes hores, però, "ni a les 8.30 ni a les 10.00 la part tadjik va complir els acords", ha informat el servei fronterer kirguís. Davant l'agreujament de la situació, el Ministeri d'Emergències del Kirguizistan va iniciar l'evacuació de civils del districte de Bakten. El Ministeri de Sanitat kirguís ha informat que almenys 18 persones han resultat ferides a conseqüència dels enfrontaments. Dimecres passat va tenir lloc un altre incident, a conseqüència del qual van resultar ferides almenys 11 persones, incloent-hi civils, però que es va calmar després de negociacions entre les dues parts. 

Zona de conflicte recurrent

L'any passat ja hi va haver també una disputa que va deixar una cinquantena de morts, també a la mateixa regió. El conflicte, aleshores, hauria començat per una antiga disputa per l'aigua entre els dos països. Ara bé, altres fonts ressalten que el fet d'haver instal·lat càmeres de vigilància a la zona podria haver fet créixer el malestar. Com gairebé la majoria de conflictes, aquest també té un fort component històric. La disputa s'ha centrat al voltant d'unes instal·lacions d'aigua que hi ha en un territori reclamat per les dues parts. No és el primer conflicte de l'Àsia central just a la frontera. Quan hi havia l'antiga URSS, tothom que vivia en els països que la formaven es podia moure lliurement perquè no hi havia fronteres. Amb el col·lapse, però, es van crear 'noves' fronteres i aquesta lliure circulació es va acabar. 

Rússia perd influència a l'Àsia central?

El fet que l'exèrcit rus s'hagi retirat de Khàrkiv ha tingut més conseqüències de les esperades. I a més, podria fer trontollar el poder que fins ara, Rússia ha tingut sobre l'Àsia central. Laurence Broers, membre associat a Chatam House, ha dit al The Guardian que "el poder de la bandera russa ha disminuït considerablement i el sistema de seguretat a l'antic espai soviètic sembla que està trencat". Aquesta setmana, amb tots els esforços centrats a Ucraïna, els combats a la frontera entre Azerbaidjan i Armènia haurien mort prop de 100 soldats i també aquest entre Kirguizistan i el Tadjikistan. Aquests incidents no estan directament relacionats amb la guerra a Ucraïna, i Rússia ha tingut tradicionalment bones relacions amb els dos països. Els analistes diuen, però, que la invasió russa ha canviat completament l'equilibri de poder en una regió que durant anys ha estat un camp de batalla per a la influència russa, xinesa i occidental, i va posar Rússia a la defensiva.

 

Imatge principal: Dušanbe / Flickr