Un jutjat del comtat de Cook ha ordenat a la Junta Electoral d'Illinois eliminar Donald Trump de les paperetes electorals de les primàries del Partit Republicà pel seu paper en l'assalt al Capitoli. Les primàries del Partit Republicà a Illinois se celebren el pròxim 19 de març i després d'aquesta decisió judicial, l'estat es converteix en el tercer en el qual succeeix una cosa similar, després de Colorado i Maine. Els jutges basen la seva decisió en l'anomenada "prohibició insurreccional" a la Constitució dels Estats Units.

La ja famosa Secció 3 de l'Esmena 14 de la Constitució nord-americana estableix que cap "membre del Congrés o funcionari dels Estats Units" que hagi jurat la Constitució i "participat en una insurrecció o rebel·lió" podrà ser "electe president o vicepresident", entre altres càrrecs públics. Va ser aprovada l'any 1868, després de la guerra civil, amb l'objectiu d'evitar que poguessin tornar al poder els rebels del sud de la Confederació que van trair la Carta Magna.

Colorado, Maine i ara Illinois

La Justícia de Colorado, en una decisió sense precedents, va determinar el desembre del 2023 que l'Esmena 14 inhabilita Donald Trump per la "insurrecció" de l'assalt al Capitoli de 2021, quan una horda de trumpistes va atacar el Congrés per intentar frenar la ratificació de la victòria de Biden. Sota el mateix argument, les autoritats electorals de Maine també van expulsar Trump de les primàries. Les dues decisions van quedar suspeses, ja que els representants legals del candidat van apel·lar davant del Tribunal Suprem dels Estats, que té pendent prendre una decisió sobre això.

L'audiència davant del Suprem es va celebrar el passat 8 de febrer i en ella els jutges van expressar reticències sobre les implicacions que podria tenir en l'àmbit nacional per a les eleccions de novembre validar la decisió de l'estat de Colorado d'eliminar Donald Trump de les eleccions primàries. Tant els magistrats més progressistes com els més conservadors van suggerir en les seves intervencions en el ple els seus dubtes sobre el fet que estats individuals interpretin l'elegibilitat constitucional d'un candidat per a un càrrec nacional.

El Suprem estudiarà la "ingerència electoral"

Alhora, el Tribunal Suprem ha acceptat aquest dijous decidir si Donald Trump pot ser jutjat per ingerència electoral en les presidencials de 2020 o si té immunitat. Els arguments orals d'aquest cas, segons ha avançat la cadena CNN, començaran a finals d'abril. La qüestió de la immunitat presidencial s'ha convertit en un escull en els diferents casos que el Departament de Justícia nord-americana té oberts contra Trump, i en especial en el de Washington D.C. per provar de revertir el resultat de 2020, quan va perdre les eleccions contra el demòcrata Joe Biden.

Aquest anunci suposa a la pràctica un nou ajornament del judici contra Trump a Washington, que inicialment estava previst per al 4 de març, però que ja havia estat ajornat. Els procediments previs es queden paralitzats fins que no hi hagi una decisió sobre això. L'equip legal del republicà ha intentat retardar qualsevol procés judicial en contra seu, ja que una eventual victòria de Trump a les urnes sobre l'actual president, Joe Biden, el situaria com a cap de l'Executiu i li atorgaria autoritat per ordenar al seu fiscal general que desestimi els càrrecs federals en contra seu.

Calendari de judicis a Donald Trump

La de Washington és una de les quatre imputacions penals que afronta Trump. El primer judici a celebrar-se podria ser el que enfronta a Nova York per suposats pagaments irregulars a l'actriu porno Stormy Daniels, fixat ara per ara per al 25 de març. A més, per al 20 de maig està programat el procés en Florida, en el que està acusat d'haver emmagatzemat il·legalment material classificat a la seva mansió de Mar-a-Lago després d'abandonar el poder. Finalment, la Fiscalia del comtat de Fulton (Geòrgia) acusa Trump d'intentar subvertir els resultats electorals de 2020 en aquest estat, però aquest procés encara no té fixada una data d'inici.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!