Situació inèdita a la història política recent dels Estats Units. El Tribunal Suprem de l'Estat de Colorado —recordem que els EUA tenen un model territorial de caràcter federal— ha expulsat l'expresident (2017-2021) i candidat a les primàries del Partit Republicà per a la reelecció, Donald Trump, de la carrera cap als comicis del 2024 en aquest estat. Els magistrats, de majoria progressista —al càrrec a proposta del Partit Demòcrata—, consideren que Trump està "desqualificat per a ocupar el càrrec de president" una altra vegada pel seu paper a l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021 i l'han deixat fora de la lluita interna republicana a les primàries del partit. L'equip de Trump ha anunciat que recorrerà davant el Tribunal Suprem general dels Estats Units la decisió, que consideren "completament errònia"; un TS on Trump té les de guanyar, ja que hi ha majoria conservadora. 

"Pel fet que està desqualificat, seria un acte il·lícit, segons el Codi Electoral, que el secretari d'estat de Colorado l'inclogués com a candidat a primàries presidencials", agreguen els magistrats, que apel·len a l'Esmena 14 de la Constitució, que prohibeix a persones que han participat en una insurrecció ocupar un càrrec d'elecció popular. Aquesta esmena va ser aprovada el 1868, després de la guerra civil dels Estats Units, la Guerra de Secessió, per a evitar que persones associades als revoltats de la Confederació poguessin arribar al poder.

Trump va participar en una "insurrecció"

Aquesta decisió contradiu la sentència d'una jutgessa de Denver, que va considerar que Trump va participar en una "insurrecció", però que no està inhabilitat per a participar en els comicis, una decisió que va ser recorreguda i que ara ha passat per mans del TS de Colorado. El Tribunal Suprem de Colorado està íntegrament compost per jutges nomenats per governadors del Partit Demòcrata, de manera que té majoria progressista. Els demandants han emprat aquesta mateixa estratègia en diversos estats, però aquesta és la primera vegada que un tribunal els dona la raó.

Les primàries, a tocar; Trump, favorit

Colorado celebrarà les seves primàries presidencials el pròxim 5 de març, en el conegut superdimarts, una data clau en què votaran 16 estats i que pot definir la batalla interna per esdevenir el candidat republicà a les primàries del Partit Republicà i disputar la presidència dels Estats Units el 2024. Les primàries republicanes comencen el pròxim 15 de gener amb la votació a Iowa i Trump parteix com a favorit, segons totes les enquestes, per a tornar a enfrontar-se a l'ara president, el demòcrata Joe Biden, en els comicis de novembre a la Casa Blanca.