Els soldats ucraïnesos capturats per les tropes russes després de tres mesos atrapats a la planta d'Azovstal estan reclosos en condicions "satisfactòries", segons la dona del comandant de la unitat, enmig de la incertesa sobre el destí dels presoners. Denis Prokopenko, comandant del batalló Azov ha pogut trucar breument a la seva dona Katerina i li hauria dit que els presoners no havien estat objecte de violència. No va quedar clar, però, tal com recull el diari The Guardian, si Prokopenko va poder parlar lliurement o va fer-ho coaccionat. "Va dir que estava bé i em va preguntar com estava jo", explicava la mateixa Katerina al diari britànic. "Vaig sentir d'altres fonts que les condicions són més o menys satisfactòries".

Com a mínim, 1.000 combatents ucraïnesos, també membres del batalló d'Azov, van ser transferits a territori controlat per Rússia la setmana passada, després que les forces russes prenguessin el control de la planta d'Azovstal, a Mariúpol.

El paper del batalló d'Azov

Tal com recull la mateixa publicació, el batalló d'Azov ha tingut un paper central per poder justificar la invasió russa, que originàriament es va posar en marxa per "desnazificar" Ucraïna. Funcionaris de Kíiv han suggerit que podrien ser intercanviats per altres presoners, però funcionaris russos han demanat que siguin jutjats i fins i tot executats per càrrecs de "terrorisme". Anteriorment, les úniques notícies sobre les condicions dels combatents havien arribat a través d'un canal de notícies on el Ministeri de Defensa rus havia accedit a la presó. El Comitè Internacional de la Creu Roja, que està involucrat a monitorar les condicions dels presoners de guerra i que té una política de llarga data de no comentar públicament, no ha dit res.

Estan sent alimentats, se'ls dona aigua. Les condicions compleixen els requisits i no han estat objecte de violència durant aquest breu període”, va dir Katerina Prokopenko. "El que passarà a continuació, per descomptat, no ho sabem, però en aquest moment hi ha tercers, l'ONU i la Creu Roja, que estan controlant la situació". No obstant això, on són els presoners? La majoria dels combatents d'Azov ferits estan reclosos en una presó a Olenivka, un poble a Donetsk ocupat per Rússia, però un grup més petit de combatents greument ferits està en un hospital a la ciutat de Novoazovsk, també a Donetsk. Prokopenko ha exposat que, segons el seu coneixement, cap dels combatents ha estat traslladat a Rússia.

Què diu Rússia sobre Azov?

La narrativa propagandística de Rússia sobre la guerra ha exagerat durant molt de temps la influència del batalló, afirmant que els seus membres són neonazis. Azov es va formar com un batalló de voluntaris el 2014 per lluitar contra les forces recolzades per Rússia i se sap que alguns dels seus líders tenen opinions d'extrema dreta. Des de llavors, s'ha integrat a l'exèrcit ucraïnès i els comandants d'Azov diuen que els seus combatents tenen una varietat d'opinions polítiques.

 

Imatge principal: soldats russos desminant la fàbrica d'Azovstal / Efe