L'Organització Mundial de la Salut (OMS) dona suport a Ucraïna. No només monitorant la guerra i la situació a distància, sinó que també hi és sobre el terreny. Fa uns dies, la mateixa organització exposava que estaven preparats per atendre i rebre desplaçats procedents de Mariúpol a Zaporíjia. "Estem preparats per atendre persones amb cremades, fractures, ferides de guerra, infeccions, afeccions respiratòries... esperem que arribin també dones embarassades i persones amb símptomes de malnutrició", van dir aleshores. I és que l'OMS està duent a terme formacions i workshops arreu del país per formar al personal. "Hem fet molta formació i ens continuem fent", destaca la portaveu  de Salut Pública de l'OMS, Margaret Harris. En conversa amb ElNacional.cat i després de passar diversos controls a Ucraïna diu que no pot revelar-nos on és en el moment de l'entrevista. Ara bé, destaca que el cas ucraïnès és diferent i que això sorprèn. "Tenen un sistema fort i reformat en els últims anys, no he vist mai aquesta qualitat abans. Però, és clar, no estan formats per fer front a una guerra. Qui ho està?", es pregunta irònicament. "Duem a terme workshops pràctics i fem formació, preparem i mirem què necessiten per donar-los suport. Alguns d'ells treballen en condicions duríssimes. Hi ha hospitals que no tenen ni aigua corrent ni electricitat". En aquest sentit, i com a conseqüència directa de la guerra, Harris constata que hi ha moltes operacions relacionades amb traumatologia, reconstrucció d'ossos i tot el que faci falta per evitar amputar extremitats. "No necessitaries tants recanvis en un context habitual, perquè aquest tipus de lesions acostumen a ser fruit d'accidents de cotxes, però ara necessiten aquests recanvis o material d'aquest tipus perquè passa cada dia i estan exposats a explosions, bombes i artilleria".

guerra rusia ucrania planta azovstal mariupol efe 2
Fotografia facilitada pel Ministeri de Defensa rus durant l'evacuació a la planta Azovstal a Mariúpol. Els soldats ucraïnesos que s'han rendit haurien estat evacuats Novoazovsk, la ciutat de la regió de Donetsk

Així, la portaveu de l'OMS destaca que fan feina braç a braç amb Ministeri de Sanitat ucraïnès perquè "nosaltres oferim i els donem suport amb les coses que necessiten". Harris assegura que hi ha diverses persones o personal de l'OMS repartit per totes les províncies i hi ha 50 equips d'emergències arreu. D'aquesta manera, explica que hi ha equips mòbils perquè s'han registrat més de 200 atacs a hospitals, i que, per tant, hi ha zones on l'accés a cures és molt complicat. Destaca, doncs, que en algunes zones hi ha 'hospitals de campanya'. A l'est d'Ucraïna constata que s'hi fan evacuacions, i també s'intenta fer formacions a la regió del Donbass. Allà, per això, les formacions són una mica diferents. Així, es dona suport al fet de realitzar, per exemple, transferències de sang en condicions extremes, al mig de la guerra o amb bombes, què es pot fer amb un trauma, o què s'ha de fer si cal amputar o com afrontar cremades severes. 

guerra rusia ucrania ciudad destrozada efe
Casa destrossada per les bombes russes prop de Kíiv / Efe

Harris confessa que tenien una oficina a Mariúpol, però que van haver-la d'evacuar. "Estem tan a prop com podem, tenim un hub allà a prop", afegeix. "Una persona que va sortir-ne ens va dir 'són com unes escenes de l'infern'". Es fa un silenci en la conversa que mantenim. "Puc dir-te que estem al Donbass, però per seguretat, no puc concretar-te més. No podem facilitar detalls. Només vull posar èmfasi que estem tan a prop com podem. Volem donar i oferir seguretat als civils, tanmateix, sense posar en risc a la gent". La portaveu torna a manifestar que treballen braç a braç amb el Ministeri i que és molt important fer-ho. "Quan vas a un desastre natural el trobes un sistema trencat, on el govern no funciona. Però és que aquest cas és diferent. A Ucraïna està operacionalment funcionant, hi ha una guerra perquè han estat envaïts. Això és un xoc per a molts perquè no és una zona zero". 

Una altra revelació i diferència que assenyala és que la feina de reconstrucció ha començat en alguns punts. "Algunes carreteres han estat netejades, algunes ciutats comencen a tornar a funcionar. Els hospitals, alguns, són operacionals. La guerra encara està en marxa, però la reconstrucció està en marxa"

hospital campaña guerra rusia ucrania popasna efe
Hospital de campanya a Popasna / Efe

Covid en temps de guerra

Li preguntem també per una altra qüestió. El coronavirus. "La guerra no ha aturat la covid". I és que just abans de la invasió russa, Ucraïna estava immersa en una onada de coronavirus. "Estava essent complicat tenir la població vacunada i ara, a més d'això, tens molta gent mobilitzada i desplaçada internament". És difícil, ara per ara, trobar dades oficials sobre la vacunació al país, Reuters assenyalava en un gràfic de finals de febrer que un 35,7% de la població hauria estat vacunada. "La gent desplaçada o ferida estan cansats, fred, o no tenen menjar, o estan ferits... tot això fa que siguis molt més vulnerable a agafar qualsevol virus, i és clar, el coronavirus també". 

hospital campaña guerra rusia ucrania popasna 3
Hospital de campanya a Popasna / Efe

Harris no té dades oficials, però constata que és probable que molts morts durant la guerra ho hagin fet per coronavirus. "Hi ha morts que s'han mort durant la guerra, que són morts indirectes. Pot ser, és clar, per falta d'aigua o de menjar. Molts ho han fet perquè simplement no han pogut obtenir atenció mèdica. Això és la meitat dels morts", conclou.

 

 

Imatge principal: Hospital de campanya a Popasna / Efe