Rússia ha intensificat la batalla al Donbass i això es nota. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha reconegut aquest diumenge, segons el diari ucraïnès Pravda, que el seu exèrcit perd fins a un centenar de soldats al dia a la regió del Donbass: “Des d’avui entre 50 i 100 persones moren cada dia en la direcció més difícil. A l’est del nostre estat. Defensen Ucraïna, la nostra independència de la qual tothom parla”. El president del país ha contestat això després que se li preguntés en una roda de premsa sobre la petició que s'ha fet de manera telemàtica perquè els homes puguin sortir d'Ucraïna tot i la llei marcial. La petició ja ha reunit més de 25.000 firmes. 

"No sé a qui es dirigeix la petició. Tal vegada a mi. Per altra banda, potser s'hauria de dirigir a aquells pares que han perdut els seus fills, els fills que van sacrificar les seves vides per una regió o una ciutat al nostre país? I ja sabeu, la majoria ni tan sols van néixer a les ciutats o regions que estaven defensant". I tot just en aquest context, la Rada Suprema, el parlament ucraïnès, ha prorrogat aquest dilluns i per 90 dies més, la llei marcial i la mobilització general al país, després que dimecres, el president ucraïnès firmés els decrets corresponents.

Cal recordar que la llei marcial és una situació d'excepció, d'aplicació de les normes legals ordinàries d'un país per la qual s'atorguen facultats extraordinàries a les forces armades o a la policia. S'acostuma a aplicar en països en guerra o quan hi ha una rebel·lió. A Ucraïna es va aplicar el 24 de febrer, el mateix dia que va començar la invasió russa al país i que s'ha prorrogat en dues ocasions més. En el marc d'aquesta llei, els homes del país d'entre 18 i 60 anys no poden abandonar el país

Ucraïna diu que les baixes de Rússia podrien arribar gairebé als 30.000 soldats

Ucraïna hauria elevat a prop de 29.200 el nombre de militars russos morts des de l'inici de la guerra. Moscou, però, no ha facilitat dades des de fa setmanes. A través d'un missatge de Facebook destaca que uns 150 soldats russos haurien mort les últimes 24 hores i que des de l'inici de la guerra s'haurien destrossat 2.206 vehicles i tancs de combustible, 13 embarcacions, 604 sistemes d'artilleria, 204 avions i 170 helicòpters. 

No cediran ni un centímetre de territori ucraïnès

Ucraïna no acceptarà cedir ni un sol centímetre del seu territori. D'aquesta manera, ha verbalitzat que no pensa acceptar cap acord d'alto el foc que impliqui l'entrega de cap part del país a Rússia. Aquestes declaracions d'intencions arriben quan Moscou ha intensificat els atacs a la regió del Donbass. "La guerra ha d'acabar amb la restauració completa de la integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna" ha dit el cap del gabinet presidencial, Andriy Iermak, en una publicació a través de Twitter. 

El president polonès, Andrzej Duda, ha ofert aquest cap de setmana el suport de Varsòvia i ha dit als polítics de Kíiv que la comunitat internacional havia d'exigir la retirada tota de Rússia i que sacrificar part del territori d'Ucraïna seria "un gran cop" per a Occident. "Han aparegut noves veus preocupants que diuen que Ucraïna cedir a les demandes de Putin", ha dit Duda, durant el seu primer discurs en persones davant del parlament ucraïnès d'un líder estranger des que va començar la invasió russa al país, el 24 de febrer passat, fa 89 dies. "Només Ucraïna té dret a decidir sobre el seu futur".

 

Imatge principal: soldats ucraïnesos descarreguen bosses de cadàvers amb soldats russos abans de portar-los a un vagó frigorífic d'una estació de ferrocarril a Kíiv / Efe