La relació entre Moscou i Pequín sembla més sòlida que mai. Rússia i la Xina han acordat profunditzar en la inversió de serveis comercials i promoure les exportacions agrícoles i impulsar la cooperació esportiva, ja que Mikhaïl Mixustin, el primer ministre de Rússia, ha firmat una sèrie d'acords bilaterals en una visita a Pequín. 

Mixustin és el funcionari de més alt rang que visita Pequín des que Rússia va començar la invasió a gran escala el febrer del 2022. El març passat, el líder xinès, Xi Jinping, va visitar el seu homòleg rus, Vladímir Putin, a Moscou en una mostra de suport al seu "estimat amic".

La Xina ha afirmat ser un mediador neutral en la guerra, però des del començament de la invasió, la Xina i Rússia no han fet altra cosa que acostar posicions. La visita de Mixustin, on s'ha reunit amb Xi i el primer ministre xinès, Li Qiang, es va produir després que els líders del G7 van demanar a Rússia i la Xina que siguin més transparents sobre els seus arsenals nuclears, recorda el diari britànic The Guardian. El dimarts, el viceministre de Relacions Exteriors de Rússia ha dit que la declaració del G7 estava dissenyada per "exercir pressió psicològica i politicomilitar sobre Rússia i Xina".

Aquest dimecres, Mixustin ha dit a Xi que Moscou i Pequín rebutjarien els intents dels països de fer servir sancions per "imposar la seva voluntat".

El comerç entre els dos països ha augmentat des del començament de la invasió. Dimarts, Mishustin va exposar que el comerç bilateral podria arribar als 200.000 milions de dòlars (186.248 milions d'euros) aquest any, davant els 190.000 milions de dòlars del 2022 (176.935 milions d'euros). Es preveu que els enviaments d'energia de Rússia a la Xina augmentin un 40% aquest any, segons Interfax, una agència de notícies russa, i recull també el The Guardian.

Amistat "sense límits"

A banda dels acords comercials, també hi ha una altra dada d'interès. Aquest mes, les autoritats duaneres de la Xina han afegit Vladivostok, ciutat russa, a la llista de ports de trànsit, a partir de l'1 de juny. Serà la primera vegada que els xinesos tinguin accés a Vladivostok des que el territori va ser cedit per la dinastia Qing fa 163 anys.

L'amistat “sense límits” entre la Xina i Rússia s'ha aprofundit des del començament de la guerra a Ucraïna, amb Rússia confiant a la Xina per al seu suport econòmic i polític.

Dimecres, el portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Mao Ning, ha criticat els plans de l'OTAN d'obrir una oficina d'enllaç al Japó. Xi veu Putin com un aliat contra l'ordre global liderat pels Estats Units i ha suggerit que el conflicte d'Ucraïna va ser provocat, si més no en part, per l'expansió del bloc.

Tal com detalla també el diari britànic, Li Hui, representant especial de la Xina per a assumptes euroasiàtics, té previst visitar Rússia divendres. La setmana passada va visitar Ucraïna per promoure els esforços de mediació de Pequín, que els països occidentals consideren inútils atesa l'estreta relació de la Xina amb Rússia.

 

Imatge principal: Mikhaïl Mixustin, el primer ministre de Rússia, i el president xinès, Xi Jinping / Efe