Aquesta setmana ha estat clau per al president rus, Vladímir Putin, que ha rebut a Moscou al seu homòleg xinès, Xi Jinping. Reunions informals i formals, acompanyades d'àpats amb sis plats, brindis, signatura d'uns quants acords comercials i guerra d'Ucraïna sobre la taula. La Xina tenia, sense voler-ho reconèixer massa, sobre les espatlles convèncer al Kremlin de posar punt final al conflicte amb Ucraïna. Després de la segona reunió entre els dos líders, celebrada aquest dimarts a Moscou, Putin hauria destacat que el pla de pau presentat per la Xina podria servir de base per a l'arranjament del conflicte a Ucraïna. Putin i Xi han signat diversos documents al Kremlin i han afirmat que molts dels punts inclosos en el pla de pau xinès estan alineats amb la postura russa. Els dos països continuen apropant postures i sembla que l'aliança entre les dues potències s'hauria vist reforçada amb aquest viatge. 

La Xina i Putin: vincles reforçats

La Xina i Rússia tenen una relació propera i sòlida que es basa en una sèrie de factors històrics, polítics, econòmics i estratègics que van més enllà de la guerra d'Ucraïna. I és que, tal com destaca el portal El Orden Mundial, la Xina no es pot permetre veure com Rússia perd la guerra a Ucraïna. Històricament, Rússia i la Xina han compartit una llarga frontera comuna i han tingut contactes comercials i culturals des de fa segles, es pot veure al The World Factbook de la CIA. 

Diverses publicacions recullen que, políticament, queda palès que Rússia i la Xina comparteixen una visió similar de l'ordre mundial, ja que tots dos han criticat l'hegemonia dels Estats Units i aposten per un sistema internacional més equitatiu i multipolar, segons el seu criteri. Tal com recullen diversos mitjans nord-americans, com la NBC, després de les reunions d'aquesta setmana, no hi ha dubtes. Per altra banda, econòmicament, ambdós països han augmentat el comerç i la inversió mútua en els darrers anys, sobretot des de l'inici de la guerra d'Ucraïna. De fet, aquesta visita de Xi a Moscou també s'ha fet servir per segellar una sèrie d'acords comercials i ampliar les relacions. Una dada que posa als Estats Units contra les cordes en matèria comercial i d'ordre mundial, segons constata el The Washington Post.

Deixant de banda la política i l'economia, en l'àmbit estratègic el vincle també és fort, constata el digital The Objective. Així, han trobat beneficis a l'hora d'anar junts en diverses 'guerres' obertes amb organismes i institucions internacionals. En aquest sentit, s'ha pogut constatar que Putin i Xi comparteixen punts en comú i una amistat sòlida. El líder rus s'ha referit diverses vegades al seu homòleg xinès com a "estimat amic" i Xi ha convidat a Putin al país asiàtic aquest 2023 per continuar reforçant el vincle. 

putin xi efe
Putin i Xi, reunits a Moscou / Efe

La visió de l'ordre mundial de Rússia i la Xina

La Xina i Rússia han expressat diverses vegades una visió compartida sobre l'ordre mundial. Diversos mitjans nord-americans, com la CNBC han ressaltat la visió conjunta dels dos mandataris durant aquesta setmana, coincidint amb les converses que han mantingut els dos liders. Sense anar més lluny, el The Guardian recollia unes declaracions on la Xina es mostrava "llesta" per liderar aquest 'nou' ordre mundial. Què és, però, l'ordre mundial? No és fàcil de definir, malgrat que és un terme que s'ha usat en geopolítica i en la història recent, per expressar un nou període històric on els canvis polítics i ideològics han tingut un pes important. També és quelcom que s'ha repetit després de les grans guerres viscudes a Europa. És a dir, la Primera i la Segona Guerra Mundial, que van canviar molts esquemes i també la guerra freda, ressalta una publicació del Real Instituto Elcano. L'enciclopèdia de Princeton subratlla una altra dada important per definir l'ordre mundial: s'hi refereix com a una disposició preferida de poder i autoritat que s'associa amb la realització de valors com la pau, el creixement econòmic i l'equitat, els drets humans i la qualitat i sostenibilitat ambientals.

A grans trets, el seu enfocament se centra en la necessitat de crear un món més multipolar, amb una distribució més gran del poder i la influència entre els països, ho ressalta la mateixa agència russa TASS. Però què vol dir això? Bàsicament, són força reticents a concebre el món segons ho fan els EUA. És a dir, resumint i simplificant moltíssim, els Estats Units perceben l'ordre mundial com un sistema que ha d'estar liderat per ells i basat en la promoció de la democràcia, drets humans, interessos econòmics i de seguretat. I aquesta visió del món no la comparteixen ni la Xina, ni Rússia, entre altres països. 

En matèria de sobirania nacional, per exemple, la Xina i Rússia defensen la idea que els països tenen el dret a prendre les seves pròpies decisions internes sense interferir altres estats. Una idea que han repetit i reforçat també durant la visita de Xi a Moscou. Al setembre, segons recull el The South China Morning Post, la Xina va fer una crida a respectar la sobirania nacional, una crida que va arribar just abans de la celebració dels referèndums a diversos territoris ocupats d'Ucraïna. Tots dos països defensen que el món ha de ser més multipolar, amb diversos centres de poder en lloc d'estar dominat per un o dos països, com perceben que fan des dels EUA.

Uns conceptes que els porten a apostar per un desenvolupament conjunt. És a dir, Rússia i la Xina aposten clarament per una cooperació més gran entre els països en desenvolupament, coneguts com a BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica). La visita del mandatari xinès ha servit per enfortir aquests llaços. L'objectiu, és clar, és fer front als EUA. Finalment, aposten per una política de no-intervenció. És a dir, s'oposen a la interferència externa als assumptes interns d'altres països i defensen la solució pacífica de conflictes. En això hi estan molt d'acord. Malgrat tot, són països diferents, amb les seves agendes, i els seus aspectes concrets. No necessàriament han d'estar sempre d'acord o tenir posicions semblants. Tot i que la Xina no ha criticat la guerra a Ucraïna, sí que és cert que ha proposat un pla de pau per acabar amb el conflicte. Un pla de pau, però, que no acaba de convèncer. 

 

Imatge principal: el president xinès, Xi Jinping, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin / Efe