ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Rússia ha enfurismat Israel amb unes "greus declaracions" antisemites. La qüestió és que el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, va insistir aquest diumenge durant una entrevista amb una televisió italiana en la infiltració de sectors suposadament neonazis en les institucions ucraïneses. Davant d'això, li van recordar que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, tenia orígens jueus. "Adolf Hitler també tenia orígens jueus", va respondre Lavrov. Una resposta que no ha agradat a ningú, en especial a Israel.

El ministre d'Exteriors israelià, Yair Lapid, ha carregat contra l'antisemitisme de Lavrov i les seves "greus declaracions". De fet, ha convocat l'ambaixador de Rússia a Israel "per a una reunió d'aclariment". "Els comentaris del ministre d'Exteriors rus són una declaració imperdonable i indignant, així com un terrible error històric", ha lamentat Lapid. I ha afegit que "els jueus no es van suïcidar a l'Holocaust". "El nivell més baix de racisme contra els jueus és acusar els mateixos jueus d'antisemitisme", ha sentenciat.

Polèmica a Itàlia

Lavrov va dir que "Hitler tenia orígens jueus com Zelenski" aquest diumenge durant una entrevista en el canal italià Rete4 (Mediaset). El director general d'Informació del grup Mediaset, Mauro Crippa, ha defensat aquest dilluns la importància de televisar una entrevista amb el ministre d'Exteriors rus, la primera en un mitjà europeu des de la invasió d'Ucraïna. Tot i això, ha criticat la comparació que va fer entre Zelenski i Hitler respecte dels seus "orígens hebreus". "Les declaracions delirants del canceller rus són de particular importància perquè confirmen la manca de voluntat de Vladímir Putin per arribar a una solució diplomàtica a la guerra contra Ucraïna. Sobre les acusacions i els paral·lels absurds sobre Hitler i els jeus, només els antisemites viscerals poden donar crèdit a allò que semblen ser pures bogeries, així com els falsos historiadors ja desmentits pels fets", ha afegit.

L'entrevista ha suscitat nombroses crítiques, també perquè Lavrov va poder defensar la seva tesi sense que el periodista el rebatés o el repreguntés. La comunitat jueva de Roma ha considerat que les declaracions són antisemites. La seva presidenta, Ruth Dureghello, ha assegurat que van ser "afirmacions delirants i perilloses" llançades a l'audiència des d'una televisió italiana. "Ens preguntem quin és el límit, si existeix encara i cap a on anem. Si es permet distorsionar completament la història, el resultat serà una democràcia debilitada i mancada dels anticossos necessaris per protegir-la", ha advertit.

Ucraïna, Brussel·les i Alemanya

Per la seva banda, el govern ucraïnès ha afirmat que les paraules de Lavrov són un reflex de l'antisemitisme rus i un intent de justificar l'assassinat massiu d'ucraïnesos. "No ha pogut amagar l'arrelat antisemitisme de les elits russes", ha escrit a Twitter el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba. "Els seus aberrants comentaris són insultats per al president Zelenski, Ucraïna, Israel i el poble jueu. En un sentit més ampli, les seves paraules demostren que la Rússia moderna està plena d'odi cap a altres pobles", ha afegit. Recordem que durant els primers dies de guerra, Rússia va bombardejar el Babi Iar (Kíiv), on els nazis alemanys van massacrar l'any 1941 més de 33.000 jueus.

El vicepresident de la Comissió Europea Margaritis Schinas també ha condemnat la "inacceptable" i "escandalosa" afirmació del ministre d'Exteriors rus. "Aquests comentaris perpetuen l'escandalosa narrativa sobre la desnazificació d'Ucraïna, són objectivament falsos, distorsionen i trivialitzen l'Holocaust, el genocidi de sis milions de jueus", ha dit Schinas a Twitter. Per al polític grec, la responsabilitat del qual en la Protecció de l'Estil de Vida Europeu inclou el judaisme, "qualsevol intent de convertir les víctimes de la Shoah en perpetradors és inacceptable". Finalment, el govern alemany ha atribuït a la "propaganda russa" la frase de Lavrov. "La declaració de Lavrov és absurda", ha afirmat el portaveu del govern d'Olaf Scholz, Steffen Hebestreit. "Crec que és una acció de la propaganda russa, en aquest cas mitjançant el ministre d'Exteriors, que no mereix més comentaris", ha afirmat la font governamental.