Rússia i França fa temps que no es parlen directament. Indirectament, han estat moltes les disputes i també els intercanvis de paraules. La dialèctica va forta. El ministre de Defensa rus manté la seva primera trucada telefònica amb el seu homòleg francès des del 2022 i ha advertit sobre el desplegament de tropes a Ucraïna. 

Segons informa Associated Press, Serguei Xoigú ha dit al ministre de Defensa francès, Sébastien Lecornu, que si París continua amb les declaracions sobre la possibilitat d'enviar un contingent militar francès a Ucraïna, "crearà problemes per a la mateixa França", segons un comunicat del ministre de Defensa rus. No ha donat més detalls. 

El president francès, Emmanuel Macron, va dir al febrer que no es podia descartar la possibilitat que s'enviessin tropes occidentals a Ucraïna. Des d'aleshores, els funcionaris francesos han aclarit que el suggeriment feia referència a l'ús de tropes per a entrenament i altres operacions fora del front. La trucada va marcar el primer contacte d'aquest tipus entre els ministres de Defensa rus i francès des de l'octubre del 2022, segons AP.

França ha negat l'afirmació de Rússia sobre una discussió sobre possibles converses amb Ucraïna, segons l'Agence France-Presse. Rússia va dir que Xoigú i Lecornu van discutir la possibilitat de converses sobre el conflicte d'Ucraïna durant la trucada de dimecres, però és una afirmació que París va negar immediatament. "França no va acceptar ni va proposar res semblant" sobre el conflicte, va afirmar la font a l'AFP.

Finlàndia firma amb Ucraïna un acord de 10 anys

El president de Finlàndia ha firmat dimecres un acord de seguretat de 10 anys amb Ucraïna a Kíiv, on el president Volodímir Zelenski va dir que creia que Rússia planejava mobilitzar 300.000 noves tropes per a la guerra per al juny. Però el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, citat per les agències de notícies russes, va afirmar que el que havia dit el president ucraïnès sobre una nova mobilització russa era falsa, tal com destacava Reuters. El pacte signat pel president Alexander Stubb i Zelenski va convertir Finlàndia en el vuitè membre de l'OTAN aquest any a comprometre's a una cooperació de seguretat a llarg termini i un suport de defensa per a Kíiv.

L'OTAN tanca files amb Ucraïna

Els ministres d'Afers Estrangers de l'OTAN s'han reunit a Brussel·les dimecres, on Jens Stoltenberg, secretari general de l'aliança, ha anunciat que "els aliats han acordat continuar amb la planificació per a un paper més gran de l'OTAN en la coordinació de l'assistència i la formació en matèria de seguretat", pel que fa al futur d'ajuda a Ucraïna.

Quan se li va preguntar sobre un possible fons de l'OTAN de 100.000 milions d'euros per a Ucraïna, el ministre d'Afers Estrangers polonès, Radek Sikorski, va dir als periodistes: "Donem suport als esforços del secretari general". El fons és un intent de protegir el suport a Ucraïna davant un possible retorn de Donald Trump a la presidència dels Estats Units.

 

Imatge principal: ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú / Efe