El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dimecres que els aliats treballaran en un “marc institucionalitzat” per al suport a Ucraïna i en un compromís financer pluriennal per a Kíiv.

"Hem de garantir una ajuda a la seguretat d'Ucraïna fiable i predictible a llarg termini, de manera que depenguem menys de les contribucions voluntàries i més dels compromisos de l'OTAN, menys de les ofertes a curt termini i més de promeses plurianuals", ha afirmat Stoltenberg davant la premsa en arribar a una reunió de ministres d'Exteriors aliats en què celebraran el 75è aniversari de l'organització.

L'OTAN compleix 75 anys amb més tensió que mai

L'OTAN compleix aquest dimecres 75 anys i ho fa en un moment d'expansió, amb la incorporació de Finlàndia i Suècia, i de tensió, per la guerra a Ucraïna. La invasió russa d'Ucraïna ha estat el detonant per a aquestes noves incorporacions, que han duplicat la frontera de l'OTAN amb Rússia fins a 1.340 quilòmetres.

Una de les raons esgrimides pel president rus, Vladímir Putin, per envair Ucraïna, va ser precisament el temor que una futura incorporació d'aquest país portés l'Aliança Atlàntica a les portes de Rússia. Però l'Aliança ha promès a Ucraïna "tot el suport necessari" en la seva guerra amb Rússia i l'ha convidat a adherir-se "quan compleixi les condicions".

Ucraïna, en hores baixes

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha firmat un projecte de llei per reduir l'edat de mobilització per al servei de combat de 27 a 25 anys, una mesura que hauria d'ajudar Ucraïna a generar més poder de combat en la guerra contra Rússia. La mesura amplia el nombre de civils que l'exèrcit pot mobilitzar a les seves files per lluitar sota la llei marcial, que ha estat en vigor des que Rússia va posar en marxa la seva invasió a gran escala, el febrer del 2022. 

El projecte de llei ha estat sobre la taula de Zelenski des que va ser aprovat pels legisladors el maig del 2023, i no va quedar clar què el va impulsar a firmar-lo, segons destaca Reuters. El parlament fa mesos que intenta debatre un projecte de llei separat per endurir àmpliament el projecte de normes. 

Tot plegat, va més enllà. Zelenski ha signat per separat un segon projecte de llei que exigeix que els homes als quals se'ls concedeixen exempcions militars per motius de discapacitat se sotmetin a una altra avaluació mèdica.

Un tercer projecte de llei que ha signat tenia com a objectiu crear una base de dades en línia dels elegibles per al servei militar. Tots dos projectes de llei podrien potencialment ajudar els militars a reclutar més combatents.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!