L'ambaixada russa a Itàlia es cola en la campanya electoral. No és el primer cop que Rússia s'insereix en les eleccions d'altres països, però, aquesta vegada, ho ha fet molt públicament, al seu compte oficial de Twitter. L'ambaixada ha publicat quatre fotografies del president rus, Vladímir Putin, al costat de polítics italians de tot l'espectre polític, i un missatge gairebé premonitori dels resultats electorals que s'esperen aquest diumenge: "De la recent història de les relacions entre Rússia i Itàlia. Hem de recordar-ho", han escrit. En les imatges figuren diversos alts càrrecs italians dels darrers anys: Matteo Salvini (Liga), Giuseppe Conte (M5S) i el ministre d'Exteriors, Luigi Di Maio, però també Silvio Berlusconi, que mai no ha amagat la seva amistat amb el president rus, i el secretari del Partit Demòcrata (PD) i ex-primer ministre Enrico Letta. També apareixen imatges de Putin i els Caps d'Estat Sergio Mattarella, Giorgio Napolitano i amb l'exmandatari Matteo Renzi, a més d'amb l'actual comissari d'Economia de la UE, Paolo Gentiloni.

Eleccions d'Itàlia 2022: qui és qui dels principals candidats

Putin es cola a la campanya italiana

Els esdeveniments recents a Europa, més concretament la invasió d'Ucraïna i la crisi econòmica que n'ha derivat, han fet de les fotografies dels polítics europeus amb Putin una problemàtica. Si bé les ingerències russes en les eleccions d'occident per promoure la ultradreta no són un secret i gran part del moviment s'ha alineat en el passat amb el Kremlin, l'esclat de la guerra ha fet que aquest polítics ara vulguin amagar les connexions amb Moscou. Això és el que va passar en les presidencials franceses, on una antiga imatge de la candidata ultra Marine Le Pen i el líder rus va reeixir a les xarxes pocs dies abans dels comicis. Tant és així, que el règim de Putin s'ha aprofitat del poder que pot arribar a tenir una simple fotografia per sembrar la polèmica tres dies abans de les eleccions en les quals s'espera que guanyi la ultradreta.

Desmarcar-se de Rússia abans de les eleccions

Les relacions amb Rússia han estat un dels temes d'aquesta campanya electoral, entre altres coses per les declaracions de Salvini sobre la ineficàcia de les sancions a aquest país per la guerra a Ucraïna, en contrast amb els seus elogis a Putin en passat. També el vicepresident del Consell de Seguretat rus, Dmitri Medvédev, ha demanat als europeus que castiguin els seus governs per sancionar Moscou després de la invasió d'Ucraïna, declaracions que a Itàlia s'ha vist com un intent d'influir en la campanya electoral italiana. Segons les enquestes més recents, aquestes són les prediccions de resultats pels comicis d'aquest diumenge: