Fa poc més d'un mes, creixia la indignació contra Vox perquè, després de ser l'únic partit que es negava a retirar-li a Putin la clau d'or de la ciutat de Madrid, proposaven declarar-lo persona non grata a la capital espanyola. Tot plegat va provocar estupefacció per la contradicció del partit ultra respecte al president rus. Ara, la seva hipocresia va més enllà i demà es votarà a la comissió d'afers exteriors del Congrés la seva proposta perquè el cap del Kremlin sigui també persona non grata arreu de l'Estat. Aquesta proposició no de llei es va registrar dies després que el partit que lidera Santiago Abascal fos criticat per ser l'únic en rebutjar la retirada de la clau d'or, quelcom que Javier Ortega Smith, portaveu ultra al consistori de Madrid, justificava pel fet que no quedava clar si aquell reconeixement era només a ell o al conjunt del poble rus. Amb aquesta iniciativa s'espera que tant el Congrés com el govern espanyol declarin Putin persona non grata com a mostra de rebuig per la invasió d'Ucraïna, tres mesos després que aquesta comencés, i "sense perjudici a la ulterior depuració de les responsabilitats que, amb arranjament al dret penal internacional, s'hi poguessin correspondre". 

Putin, responsable únic

El text recalca que la invasió d'Ucraïna és "una violació summament greu del dret internacional i de la sobirania nacional" i, tot i que encara no se sap quan s'acabarà la guerra, es pot donar per fet que "provocarà milers de morts i assassinats, la destrucció d'habitatges, escoles i hospitals, de pobles i de ciutats". "L'únic responsable de la situació a Ucraïna i a Rússia és el senyor Putin amb les ànsies expansionistes i de poder. El poble rus també és víctima de la tirania del règim d'un sàtrapa i no ha de patir les conseqüències del que fa un dictador que no hauria de tornar a trepitjar la capital d'Espanya", proclamen els ultres de Vox. 

Vincles amb Rússia 

Tot i que des del primer moment van mostrar-se contraris a la invasió d'Ucraïna, amb aquesta llacuna de la clau d'or de Madrid, els de Santiago Abascal van centrar els seus esforços al principi de la invasió a intentar amagar els seus vincles amb Vladímir Putin. Fins a l'inici de la guerra, Abascal s'havia mostrat reticent a reunir-se amb ell "per prudència", i ha dubtat públicament sobre els beneficis d'aliar-se amb Moscou. "Torno a preguntar-me: què guanya Vox acostant-se a Putin?", va sentenciar l'espanyol en una entrevista. Això no obstant, l'hemeroteca revela tot el contrari. El 2015, Santiago Abascal publicava un tuit en què citava el president rus, fent-se seva una frase absolutament contundent: "Us anirem a buscar a la fi del món i, allà, us matarem". Unes paraules expressades en relació amb l'explosió d'un avió rus a Egipte, i acompanyades d'un proverbi llatí: "Si vols la pau, prepara la guerra". El tuit, premonitori de la deriva bèl·lica que ara ha seguit Vladímir Putin, ja ha estat esborrat de les xarxes socials, però el rastre no s'ha perdut. I tampoc ho han fet les més de dues-centes piulades suprimides pel compte oficial de Vox el 8 de febrer, en plena escalada de la tensió amb Ucraïna.