A les eleccions d'Itàlia d'aquest 25 de setembre només hi ha una gran certesa. Les enquestes electorals que s'han publicat al llarg de la campanya electoral auguren un clar guanyador: l'abstenció. Els últims sondejos coincideixen que el 'partit' dels indecisos i els que ja han sabut que no votaran arriba al 40% aproximadament, igualant gairebé tota la coalició de dretes formada per Germans d'Itàlia amb Giorgia Meloni al capdavant, Força Itàlia i la Lliga, la gran favorita per al triomf i que sumaria un 45% dels vots conjuntament. Aquest fet resulta sorprenent tenint en compte les xifres de participació de les últimes eleccions. A les darreres del 2018, van votar el 73% dels ciutadans cridats a les urnes. A les del 2013 va haver-hi una abstenció del 25% i a les del 2008 van votar el 80% dels italians.

Eleccions d'Itàlia 2022: qui és qui dels principals candidats
 

Així doncs, els partits italians encaren els últims dies abans dels comicis amb un clar repte: aconseguir convèncer el sector escèptic i que no vol votar per sumar més vots i aconseguir uns millors resultats. Els temps i el format de la campanya segurament són algunes de les causes que expliquin aquestes dades. Itàlia ha viscut una breu campanya electoral estiuenca, que només s'ha activat les dues darreres setmanes prèvies a les eleccions, convocades anticipadament al juliol, quan una votació parlamentària va provocar per sorpresa la caiguda del primer ministre amb més consens de la història d'Itàlia dels últims anys: Mario Draghi.

Indecisos, abstenció i desconfiança a les eleccions italianes 2022

Per aquests motius, els experts italians en sondejos, com Nicola Piepoli, són realistes: "El 40% dels italians no aniran a les urnes. La meitat és al·lèrgica a la política i no votarà ni ara ni mai. L'altre 20% oscil·la en el dubte, és a dir, els indecisos segueixen aquí, però i potser votaran o potser no". A més a més, la campanya electoral no afecta gens el vot, i fins i tot de setmana a setmana augmenta el nombre d'indecisos o abstencions, ja que l'abstenció estava al 38,8% fa només uns dies. 

La confiança dels italians en la política està sota mínims i la líder neofeixista de Germans d'Itàlia, Giorgia Meloni, arrasarà a les urnes, segons els sondejos, entre altres raons, perquè la ultradreta és la novetat, no ha tingut càrrecs de poder i no ha participat en els darrers tres governs, a més de ser l'única que es va mantenir a l'oposició a l'Executiu d'unitat nacional de Draghi.

Giorgia Meloni, forta a les enquestes, però amb un 39% de desconfiança

Els índexs de confiança cap als polítics italians així ho demostren. Encapçalat pel president de la República Sergio Mattarella (61%) i l'exprimer ministre Mario Draghi (54%) i seguit, de lluny, per Giorgia Meloni (39%), Giuseppe Conte (34%), Matteo Salvini (29%), Silvio Berlusconi (29%), Emma Bonino (25%), Enrico Letta (24%), Luigi Di Maio (18%), Carlo Calenda (19%) i Matteo Renzi (17%).

Els principals sociòlegs i estadístics del país assenyalen que l'abstenció serà més gran sobretot entre els joves: un 20% està segur que no anirà a les urnes, però la insatisfacció amb l'oferta electoral s'acosta al 50%, segons el recent 'Informe de la Joventut' de l'Institut Toniolo. Els sondejos remarquen la pràcticament segura 'victòria' de l'abstenció, que serà el primer partit.