Les amenaces dialèctiques entre Rússia i els Estats Units són constants. I Moscou no es talla. Un aliat del president rus, Vladímir Putin, ha advertit que Rússia té armes suficients per destruir qualsevol enemic, incloent-hi els Estats Units, si la seva pròpia existència es veu amenaçada, acusant Washington de subestimar el poder nuclear de Moscou. 

Els comentaris són de Nikolai Patrushev, el secretari del Consell de Seguretat de Rússia. I aquests són els últims comentaris d'un alt funcionari rus que plantegen un enfrontament directe entre les dues superpotències nuclears més grans del món. Un fet que Moscou ha dit que vol evitar des del primer dia. 

"Els polítics nord-americans atrapats per la seva pròpia propaganda encara confien que, en cas de conflicte directe amb Rússia, els Estats Units són capaços de llançar un atac preventiu amb míssils, després del qual Rússia ja no podrà respondre. Això és estupidesa digna de miops i molt perillós", ha exposat Patrushev al diari estatal Rossiiskaya Gazeta aquest dilluns i ha recollit Reuters.

“Rússia és pacient i no intimida ningú amb el seu avantatge militar. Però té armes modernes úniques capaces de destruir qualsevol adversari, incloent-hi els Estats Units, en cas d'una amenaça a la seva existència”, ha dit.

Rússia no s'arronsa

En aquest sentit, des de Moscou recorden el motiu pel qual Rússia ha dit que havia enviat tropes a Ucraïna. I és que el febrer de l'any passat, en el que des del Kremlin s'anomena "operació militar especial", es van enviar tropes a Ucraïna per contrarestar una amenaça de seguretat percebuda derivada de l'acostament de Kíiv amb la defensa de l'OTAN liderada pels Estats Units.

Des d'aleshores, Moscou ha acusat Occident, sense presentar proves públiques, de llançar amenaces nuclears contra ell, i ha parlat de la disposició a utilitzar armes nuclears en circumstàncies extremes si l'existència mateixa de l'Estat rus està en perill.

Desplegament d'armes nuclears a Bielorússia

"Aquesta reacció, naturalment, no pot canviar els plans de Rússia", ha dit el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov. Així ha reaccionat el Kremlin a l'onada de crítiques que han rebut a conseqüència de la declaració de dissabte del president rus. Ell verbalitzava que havia arribat a un acord amb Bielorússia per al desplegament d'armes nuclears tàctiques al territori d'aquest país, integrat a l'anomenada Unió Estatal amb Rússia.

"Aquí no hi ha res extraordinari. En primer lloc, els Estats Units fa dècades que ho fan. Va emprar fa molts anys els seus països aliats, els països de l'OTAN, a Europa, per situar el seu armament nuclear tàctic. Si no em falla la memòria en sis països: Alemanya, Turquia, Holanda, Bèlgica, Itàlia i Grècia", ha subratllat en declaracions a la televisió pública. En aquest sentit, Rússia justifica la seva posició al·legant que els EUA van fer el mateix fa temps.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe