Sunak pren les regnes del Regne Unit. El rei Carles III ha rebut aquest dimarts al palau de Buckingham la fins avui primera ministra, Liz Truss, la qual l'ha informat de la seva renúncia al capdavant de l'Executiu britànic tan sols 50 dies després de ser nomenada. Per primer cop en el seu regnat i tan aviat després de la mort d'Elisabet II, el monarca ha demanat el substitut escollit pel Partit Conservador, Rishi Sunak, que formi un govern, una convenció reial que dona el tret de sortida al seu mandat. En el seu primer discurs davant la seva nova llar al número 10 de Downing Street, Sunak ha promès posar "l'estabilitat econòmica al centre" del seu mandat i esmenar els "errors" de la seva antecessora. També ha volgut que el seu ascens al càrrec suposi un abans i un després en l'episodi de caos intern que han protagonitzat els conservadors en els darrers mesos. En acabar el discurs, Sunak ha entrat per la icònica porta, tot escenificant el traspàs de poder. Minuts abans, la seva predecessora ha pronunciat l'últim discurs del seu breu mandat, en el qual no s'ha fet enrere de cap de les decisions, ni tan sols en matèria econòmica, que l'han portat a dimitir aquest mateix dimarts davant el rei.

primer ministre britanic regne unit rishi sunak rei carles iii europa press
El rei Carles III demana a Rishi Sunak que formi un nou govern / Europa Press
primera ministra regne unit dimiteix liz truss britanica Stefan Rousseau europa press
Liz Truss pronuncia el seu últim discurs com a primera ministra abans de presentar la seva dimissió al rei Carles III / Europa Press

Rishi Sunak pren el relleu de Liz Truss

Rishi Sunak és el tercer primer ministre que els britànics han tingut aquest any, i el segon que ha arribat a Downing Street enguany sense ser escollit a les eleccions generals. En la seva primera adreça pública com cap de l'Executiu, Sunak ha cregut oportú, abans que res, explicar "per què estic aquí, com el vostre primer ministre", després del caos de les darreres setmanes. En primer lloc, ha reconegut la "profunda crisi econòmica" a la qual es veu abocada el país, i ha promès posar l'estabilitat financera al centre del seu govern. Sunak ha esmentat en la seva adreça les dues persones que han ocupat el seu lloc aquest any, Liz Truss i Boris Johnson, amb la intenció de desmarcar-s'hi i passar pàgina del desgavell tory. Quant a Truss, si bé ha volgut deixar clar que "ella no va estar equivocada en voler millorar el creixement" econòmic del Regne Unit, però ha admès que va cometre "alguns errors". Errors pels quals Sunak considera que "ha estat escollit, en part, per remeiar-los". En aquest sentit, ha volgut transmetre confiança i seguretat a la ciutadania, tot recordant la seva etapa en el govern de Johnson com a ministre d'Economia.

rishi sunak primer ministre britanic regne unit downing street discurs Stefan Rousseau europa press
Rishi Sunak pronuncia el seu primer discurs com a cap del govern / Stefan Rousseau / Europa Press

"La confiança es guanya, i jo em guanyaré la vostra"

En el discurs, Sunak ha tret pit de la seva gestió de l'economia durant la pandèmia de coronavirus, quan es va involucrar en l'escàndol de les festes a Downing Street, i ha assegurat que "uniré el nostre país. No amb paraules, sinó amb accions". Pel que fa a Johnson, ha manifestat el seu agraïment per l'ex-primer ministre, i ha afegit, potser per desmarcar-se de la seva figura, que el seu gabinet gaudirà d'"integritat, professionalisme i rendició de comptes", perquè "la confiança es guanya, i jo em guanyaré la vostra", ha afirmat.