Rishi Sunak ha estat nomenat nou cap dels conservadors i premier britànic després que el seu únic rival restant, Penny Mordaunt, no hagi arribat al llindar dels 100 vots necessaris per desencadenar una segona volta. El repte que té per endavant més important és reordenar una economia que no aixeca cap des del Brexit. Sembla que els desenvolupaments vertiginosos han refredat els mercats, en el que s'està qualificant de "dividend aturat". L'activitat econòmica del Regne Unit es va contreure al seu ritme més ràpid en gairebé dos anys el mes passat, cosa que suggereix que el país ha caigut en recessió durant un període d'incertesa política i alts costos energètics i de préstecs. L'índex de producció composta S&P Global/Cips flash del Regne Unit, una mesura de l'activitat del sector privat, va caure a un mínim de 21 mesos fins arribar al 47,1 a l'octubre, i es venia d'un 49,1 del setembre.

Aquesta és la tercera lectura consecutiva per sota dels 50, que indica que la majoria d'empreses reporten una contracció de l'activitat, i està per sota del 48,1 previst pels economistes enquestats per Reuters. El panorama ombrívol arriba durant un període d'agitació política al Regne Unit. Chris Williamson, economista en cap de S&P Global Market Intelligence, va dir que les dades del PMI flash d'octubre mostraven "el ritme de la caiguda econòmica agafant impuls" després dels recents trastorns polítics i financers dels mercats. L'economia "per tant, sembla que caurà segurament al quart trimestre després d'una probable contracció del tercer trimestre, el que significa que el Regne Unit està en recessió", va assenyalar. A més dels signes de debilitament de la demanda subjacent, les noves comandes van disminuir al ritme més ràpid des del gener del 2021, atribuïdes a una caiguda de la confiança empresarial i dels consumidors en els últims mesos.

Recessió sense precedents

En paral·lel, Goldman Sachs Research ha advertit que el Regne Unit podria anar cap a una recessió més profunda, amb un creixement anual previst per al 2023 que serà del -1,0% (en comparació amb el -0,4% anterior) i que el quart trimestre s'espera que l'economia es contregui un -0,6% (en comparació amb –0,1% anteriorment). El banc també preveu una contracció més del -0,4% el primer trimestre de l'any vinent. La rebaixa de les perspectives es produeix malgrat l'intent del govern de calmar els mercats amb un gir en U de la majoria de les seves impopulars retallades d'impostos de mini-pressupost, cosa que suggereix que el desordre polític del país continua afectant el bon funcionament dels mercats.

Sunak, ben vist al mercat

Algunes reaccions, encara que en fase inicial i de forma tímida, es comencen a percebre amb l'elecció de Sunak. Els bons anglesos han augmentat després d'oficialitzar el relleu a Liz Truss i és vist com un premier amb el qual els inversors esperen que restablirà la credibilitat a l'elaboració de polítiques econòmiques i ajudarà a calmar els mercats agitats del país. Els bitllets a curt termini van liderar el repunt, fent baixar la rendibilitat del bitllet a dos anys fins a 41 punts bàsics fins al 3,39%. Els comerciants també estan reduint les apostes sobre l'abast de les pujades dels tipus d'interès per part del Banc d'Anglaterra.

Després d'haver servit com a ministre al govern de Johnson, es considera que Sunak està millor equipat per afrontar els reptes financers de la nació. Cal recordar que Liz Truss va dimitir dijous passat després d'unes setmanes en el lloc de treball superior i després d'un canvi en la seva promesa clau de retallades fiscals massives sense finançament que van empènyer els rendiments al màxim en anys i van obligar el banc central a intervenir per estabilitzar els mercats.